”Min son lyftes upp i håret”

”Under inga omständigheter får man göra så mot barn”, säger Gabriell Boyaci som är upprörd över hur lärarvikarien behandlade hans son och andra barn.
”Under inga omständigheter får man göra så mot barn”, säger Gabriell Boyaci som är upprörd över hur lärarvikarien behandlade hans son och andra barn.
En vikarie på Hagnässkolan har anmälts för att ha dragit fem elever i håret.

Mannen avslöjades när några barn fotograferade hans angrepp.

– Läraren lyfte upp min son i håret, säger pappan Gabriell Boyaci som ifrågasätter skolans rutiner för att hitta personal.

Han är en av flera föräldrar till mellanstadiebarn som har polisanmält den man som i januari vikarierade på Hagnässkolan i Brunna. Mannen hann bara arbeta på skolan i en dryg vecka. Under den tiden ska han enligt föräldrar och skolledning ha dragit fem elever i håret. Han ska också vid ett tillfälle ha gjort illa ett barn genom att lyfta upp det i luften.

Gabriell Boyacis son kom hem och berättade att läraren tagit till våld.

– Min son satt på en stol när läraren plötsligt kom fram och lyfte upp honom i håret. Min son säger att han inte hade gjort något. Han fick ont och blev ledsen, berättar Gabriell Boyaci.

En förälder har även anmält saken till Skolinspektionen. I anmälan står att barnen själva uppmärksammade mannen på att han gjorde något olagligt. Vid ett tillfälle då vikarien gick till fysiskt angrepp ska han ha blivit fotograferad av några barn. De gick till skolexpeditionen och visade bilderna. Efter att informationen nått rektorn blev mannen – som enligt uppgift haft goda referenser från tidigare jobb med barn – omedelbart uppsagd.

Flera föräldrar ifrågasätter nu skolans anställningsrutiner.

– Vi undrar utifrån vilka premisser mannen blev anställd. När undervisade han senast en klass, undrar Gabriell Boyaci.

En annan pappa berättar att hans son blev dragen i håret efter att ha vickat på sin stol. Även han har polisanmält vikarien.

– Det gjorde helt klart väldigt ont på min son. Men det var andra barn som blev mer illa åtgångna. Vi polisanmälde för att han ska känna av att han gjort fel.

Enligt skolledningen ska läraren ha haft svårt att hantera prat och stök. Men föräldrarna förnekar att den berörda klassen skulle ha varit särskilt stökig.

Hagnässkolans rektor Malin Jansson Lundberg beklagar händelserna. Hon har arbetat som skolledare i över tio år.

– Jag har aldrig varit med om att någon har luggat våra elever.

Hon tycker inte att skolan gjort något fel när mannen anställdes. Hon vill inte berätta om mannens tidigare jobberfarenheter eller huruvida han undervisat förut, men anser att hon reagerat snabbt när kränkningarna blev kända.

– Man har pratat om det här i de berörda klasserna och eleverna har tillgång till kurator.

I skollagen står att skolor ska begära utdrag från belastningsregistret på personer som ska anställas. Men mannen fick börja vikariera utan att ha visat något sådant.

– Så har vi haft det i vår kommun. Det tar ibland tid att beställa registerutdrag. Då låter vi personen skriftligt intyga att det inte står något i registerutdraget som gör att man inte får jobba med barn, säger Malin Jansson Lundberg.

Registerutdraget skickades hem till mannen och skolan har ännu inte fått se vad som står i det.

Lokaltidningen Mitt i har kontaktat vikarien och han vill inte ge några kommentarer.

Man har pratat om det här i berörda klasser och eleverna har tillgång till kurator.malin jansson lundberg rektor

Fakta

Lärare får ingripa fysiskt men aldrig skada

Skolpersonal får ingripa fysiskt mot elever men inte göra mer än vad som krävs och får aldrig skada elever.

Var gränsen går för ett fysiskt ingripande är en bedömning från fall till fall och får prövas av Skolinspektionen alternativt Barn- och elevombudet vid en eventuell anmälan.

Första halvåret 2012 gjordes 193 anmälningar till Skolinspektionen som handlade om att personal kränkt elever.

Källa: Skolverket, Skolinspektionen