Minderårig flicka försvann från hem

Det var på Sergels torg som socialtjänsten slutligen hittade den minderåriga flickan. Hon fördes till Maria Ungdom, men så fort polisen lämnade sjukhuset försvann hon igen.
Det var på Sergels torg som socialtjänsten slutligen hittade den minderåriga flickan. Hon fördes till Maria Ungdom, men så fort polisen lämnade sjukhuset försvann hon igen.
En minderårig flicka med ett drogberoende och svår social problematik har försvunnit spårlöst.

Men enligt ordförande i socialnämnden hade det inte behövt hända – om polisen hade varit mer på hugget.

– Hon lever vind för våg och kan befinna sig var som helst i Sverige i dag, säger ordförande i socialnämnden Lennart Gabrielsson (FP).

Flickan, som har anknytning till Sollentuna, hade rymt från LVU-hemmet där hon vårdades, bland annat för sitt narkotikamissbruk.

Hennes anhöriga lyckades tillsammans med socialtjänsten hitta henne i en lägenhet i Stockholmsregionen. Eftersom de inte har någon laglig rätt att tvinga flickan att följa med tillbaka till vårdboendet ringde de polisen.

– Hos polisen sa de att de inte hade någon ledig bil att skicka så hon flydde igen – och hon var i ett extremt dåligt skick, berättar Lennart Gabrielsson.

En tid senare hittade socialtjänsten flickan igen. Den gången på Sergels torg i centrala Stockholm. Då fick de hjälp av polisen med transport till Maria Ungdom på St Görans sjukhus. Men så fort polisen lämnade väntrummet flydde hon på nytt och sedan dess har varken myndigheter eller anhöriga sett henne.

Enligt Lennart Gabrielsson är det tyvärr inte en unik händelse.

– Det händer flera gånger per år att vi kommer till korta för att polisen inte kan stötta oss. Det gör oss förtvivlade.

Han berättar om ett vanligt scenario:

– Om man har ett drogberoende men inga pengar, då har de här unga flickorna och pojkarna bara sin egen kropp som valuta. De hamnar i någon kvart och utnyttjas av den ena mannen efter den andra. Efter tio dagar eller så har de farit så illa att de anmäler sig själva – du kan tänka dig vilket skick de är i då – det handlar om barn!

I ett öppet brev till polisstyrelsen i Stockholms län vädjar Lennart Gabrielsson om ett bättre samarbete mellan polis och socialtjänst.

– Jag har respekt för att polisen inte alltid har alla resurser, men måste fundera på hur man ska lösa det. De här utryckningarna ska vara prioriterade ärenden, det handlar om efterlysta personer i juridisk mening.

Hos polisstyrelsen studsar det öppna brevet dock mot en stängd dörr.

”Polisstyrelsen har tyvärr ingen möjlighet att påverka myndighetens operativa verksamhet vilket detta i allra högsta grad är”, skriver en moderat pressekreterare i ett mejl till Lokaltidningen Mitt i.

Kristina Holgersson på Norrortspolisen kommenterar Lennart Gabrielssons vädjan så här:

– Det kan säkert finnas enstaka tillfällen då alla bilar är upptagna. Men min uppfattning är att vi hjälper till. Det här är vanligt förekommande och högt prioriterat.

Däremot är det också väldigt komplicerade ärenden, säger Kristina Holgersson. Polisen måste till exempel ha säkra uppgifter om var en efterlyst ungdom befinner sig.

– Vi kan inte gå in i en lägenhet på lösa boliner, och det vill de flesta inte heller att polisen ska ha rätt till.

Dessutom är det inte oproblematiskt att använda tvångsmedel mot unga, menar hon.

– Socialtjänsten är en viktig samarbetspartner för oss, men en sak som jag funderar över är om det är alltid är lämpligt att transportera barn med polisresurser, säger Kristina Holgersson.

Om man har ett drogberoende men inga pengar, då har de här unga flickorna och pojkarna bara sin egen kropp som valuta. Lennart Gabrielsson (FP)

Fakta

Så säger lagen om vård av unga (LVU)

Barn under 18 år kan tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU.

Kommunens socialnämnd tar då över vårdnadsansvaret.

LVU kan träda i kraft vid missförhållanden i hemmet som innebär risk för barnets hälsa eller utveckling.

LVU kan också träda i kraft om barnet utsätter sig själv för fara, till exempel genom missbruk eller kriminalitet.

Källa: Sveriges domstolar