Mindre än 1 procent klaras upp

Enligt polisen är det ofta en liten grupp människor som förstör.
Enligt polisen är det ofta en liten grupp människor som förstör.
Den som gör sig skyldig till skadegörelse behöver sällan oroa sig för att åka dit.

Förra året gick bara 0,9 procent av anmälningarna i polisdistrikt nord vidare till åtal.

Den ytterst låga uppklarningsprocenten förklarar Emil Andersson, lokalpolisområdeschef, med att det går så fort när ett brott begås.

– Det behövs att ett vittne sett själva handlingen och sedan i domstol kan peka ut den som gjort det med hundra procents säkerhet. Redan där inser man att det här är svårt att utreda, säger han.

Det är en bild som också Järfällas kommunpolis Magnus Nilsson ger. I princip måste skadegörare gripas på bar gärning.

– Det händer i och för sig då och då att vi får tag på dem direkt, men om man däremot upptäcker klotter på morgonen är det ganska svårt att komma vidare, tyvärr, säger han.

Han menar att det ofta rör sig om ett fåtal personer som står för en stor del av anmälningarna.

– I ett brottsförebyggande perspektiv är det svårt att förhindra. Det räcker med att en handfull individer för att vi ska se en tydlig uppgång.

Inte heller dna och fingeravtryck på stenar och andra tillhyggen är tillräckligt eftersom spåren kan ha fastnat innan brottet begicks. Övervakningskameror är sällan heller nog för att identifiera en misstänkt gärningsman.

– Skadegörelse anses vara ett lindrigt brott och det gör att vi inte lägger ner mycket fokus och energi på att utreda de här brotten, säger Emil Andersson.

Vad ger det för signal att inte ens 1 procent av brotten klaras upp?

– Att alla i samhället måste ta ett ansvar. Vi behöver fler vuxna ute på gator och torg och vi måste få med oss de här ungdomarna som känner ett utanförskap, säger Emil Andersson.