ANNONS

Mindre djurliv i kärret

Färre groddjur, fiskar och insekter - djurlivet i Sandakärret är inte lika rikt som tidigare.

Gräsänder pekas ut som boven i dramat och nu vill kommunen bedriva skyddsjakt.
ANNONS

I 14 års tid har Naturskolan i Väsby studerat djurlivet i Sandakärret. Nu slår elever och lärare larm om att djurlivet är på väg att dö ut i Sandakärret.

– Sandakärret har varit det bästa stället i Väsby för att studera den biologiska mångfalden, säger läraren Magnus Söderlund.

Han berättar att det tidigare har varit vanligt att under en dag hitta ett 40-tal vattensalamandrar, grodyngel, fisken ruda och larver av trollsländor i hundratal. När skolan nu går runt med hoven är resultatet mer blygsamt.

– Idag har vi inte hittat några grodyngel eller vattensalamandrar och bara ett par fiskar. Ekosystemet är helt förstört, säger Magnus Söderlund.

Utpekade som skyldiga till den biologiska tillbakagången är de många gräsänder som finns i Sandakärret.

– Populationen av gräsänder har ökat kraftigt och de konkurrerar ut det övriga djurlivet, förklarar Henrik de Joussineau de Tourdonnet som är naturvårdare på Upplands Väsby kommun.

Varför har gräsänderna blivit fler?

– Det kan vara att deras naturliga predatorer, som räv och mink, försvagats. Sedan kan det också vara att änder som sätts ut för jakt har spridit sig.

Att skrämma bort änderna från Sandakärret är svårt eftersom arten vanligtvis är tillgiven och orädd. Därför har kommunen skickat in en ansökan till länsstyrelsen om skyddsjakt på 10-15 vuxna gräsänder. Men det kommer sannolikt ta tid att återställa djurlivet i Sandakärret.

ANNONS

– Med naturen vet man aldrig men det viktiga är att hålla koll inför nästa år, säger Henrik de Joussineau de Tourdonnet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.