ANNONS

Mindre pengar till flera vårdcentraler

xxx
De allra sjukaste genererar mer pengar i det nya systemet.
Husläkarmottagningar i Järfälla och Upplands-Bro kan förlora hundratusentals kronor i ersättning nästa år.

Patienterna är inte sjuka nog, enligt landstinget beräkningar.
ANNONS

Landstinget omfördelar ersättningen till länets vårdcentraler. I framtiden ska pengarna flyttas till patienter med störst vårdbehov.

Det innebär att flera vårdcentraler i Upplands-Bro och Järfälla kan få mindre pengar från landstinget nästa år.

I Järfälla förlorar vissa vårdcentraler hundratusentals kronor i ersättning, enligt preliminära siffror från landstinget. Kungsängens vårdcentral kan få runt 120 000 kronor mindre.

Samtidigt går ersättningen upp på flera håll. En av vinnarna på det nya systemet är Kallhälls nya vårdcentral.

– Vi har två utbildningsläkare som blir färdiga till våren så vi kommer ha gott om plats för nya patienter, säger Mats Boström, verksamhetschef.

Omfördelningen har lett till oro på flera vårdcentraler i länet. Men enligt Åke Andersen, verksamhetschef på Kungsängens vårdcentral, kommer en eventuellt minskad ersättning inte att påverka personalstyrkan.

– Våra tidigare resultat och ekonomi har legat på ett plus som med marginal överstiger de sänkta ersättningarna. Däremot kan personalens arbetsuppgifter eller inriktning komma att förändras, säger han.

Kommer ni att försöka locka sjukare patienter i framtiden?

– Det är snarare så att vi får bättre förutsättningar att möta de äldre och de mest sjukas behov. Jag ser det som något positivt.

ANNONS

På landstinget förstår man oron som finns på vissa husläkarmottagningar men menar att det viktigaste är att mest resurser går till de patienter som behöver mest vård.

– Jag har stor respekt för oron på husläkarmottagningarna. Men man ska tänka på att resurserna fördelas till dem som behöver dem bäst. Det är det den nya modellen handlar om, säger Peter Lundqvist, enhetschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

tel

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.