ANNONS

Mindre skötsel – men samma pris

På några veckor har flera hundra gravar såtts med gräs – utan att anhöriga fått besked.
På några veckor har flera hundra gravar såtts med gräs – utan att anhöriga fått besked.
Anhöriga förs bakom ljuset när Skogskyrkogården ändrar skötseln av gravarna. Det menar flera anställda på kyrkogården.

Jordytan vid hundratals gravar har såtts igen med gräs, utan att de anhöriga tillfrågats.
ANNONS

Bland tallarna på Skogskyrkogården ligger flera hundratusen människor begravda. Många av deras anhöriga väljer att betala för att kyrkogårdsförvaltningen ska sköta om gravarna. Men nu slår anställda på kyrkogården larm om att de anhöriga inte får vad de betalar för. Gravar från 2010 eller tidigare, där det inte finns några blommor eller prydnader, ska inte längre ha kvar jordytan framför graven. Där ska det sås gräs. Detta även om anhöriga betalar för att få jordytan skött.

– Det känns superfel att göra på det här sättet. Det är ett moraliskt bedrägeri. Jag sådde gräs på ett par gravar men nu vägrar jag göra det på fler, säger en anställd och visar en grav där färska gröna strån sticker upp ur den svarta jorden.

För en normalstor grav kostar skötseln 475 kronor om året. För de pengarna ska kyrkogårdsförvaltningen bland annat rensa ogräs, kantskära jordytan och byta jord om det behövs. Att endast klippa gräs kostar betydligt mindre.

– De anhöriga betalar för skötseln och att det finns en jordyta vid graven. De är inte informerade om att vi sår igen den. Utan deras vetskap får de betala för en dyrare tjänst än den de får. Det känns inte ärligt, säger en annan anställd.

Men enligt flera tjänstemän på kyrkogårdsförvaltningen är det praxis att så gräs på äldre gravar som ingen längre besöker.

– Så här gör man på flera kyrkogårdar. Meningen är inte att blåsa någon utan att graven ska ge ett vårdat intryck, säger Kjell Wikberg, enhetschef för Skogskyrkogården och Sandsborgs kyrkogård.

Samtidigt betalar folk för det som står i skötselavtalet. Varför meddelar ni inte de anhöriga?

– Vi har aldrig upplevt det här som ett problem. Under alla år jag jobbat har jag kanske fått tio samtal om det här. Om anhöriga hör av sig hugger vi bara upp jordytan igen om de vill det.

Men hur ser du på att de betalar för något de inte får?

ANNONS

– Ja, om de blir väldigt upprörda får man väl kompensera på något sätt.

Flera anhöriga reagerar negativt när Lokaltidningen Mitt i Söderort berättar vad som hänt med deras släktingars gravar.

– Vi har inte besökt mammas grav sedan i våras. Men vi betalar för skötsel och vill ha möjlighet att plantera. Om kyrkogårdsförvaltningen vill ändra i avtalet borde de höra av sig, säger Stefan Westlund.

Gudrun Ek i Gröndal betalar också de 475 kronorna varje år för sin mammas grav.

– För mig gör det inget att de sår gräs eftersom jag numera inte kan ta mig dit. Men det är märkligt att inte meddela anhöriga. Jag hoppas att jag får ett billigare avtal nästa gång det ska förnyas, säger hon.

Pär Westin, avdelningschef för Stockholms samtliga kyrkogårdar, medger att allt inte har gått rätt till på Skogskyrkogården.

– Någonstans har det blivit ett missförstånd. Vi brukar bara så igen gravar med riktigt gamla avtal där det inte finns några tecken på besökare. Annars ska vi följa gällande avtal.

Vad händer nu?

– Vi ska utreda vad som gått fel, och om det är gravar som inte ska vara igensådda måste vi åtgärda det.

Vid den här tidningens pressläggning kom ett meddelande om att sådden av gräs tillfälligt stoppats.

Vi har inte besökt mammas grav sedan i våras. Men vi betalar för skötsel och vill ha möjlighet att plantera. Om de vill ändra i avtalet borde de höra av sig.stefan westlund, anhörig

Fakta

Tydligt vad som ska ingå i avtalet

Att låta kyrkogårdsförvaltningen sköta en grav kostar 475 eller 525 kronor per år, beroende på storlek. Enligt Stockholms stads gravbroschyr ingår:

Vår- och höststädning.

Gräsklippning.

Kantskärning av planteringsytan och påfyllning av jord.

Rensning av ogräs i planteringsytan 3–5 gånger.

Vill man endast ha gräsklippning kostar det 235 respektive 260 kronor per år.

Källa: Stockholms stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.