ANNONS

SL: Mindre fusk och hot tack vare kroppskameror

Fler kontrollanter kan utrustas med kameror. Personerna på bilden ingår inte i artikeln.
Fler kontrollanter kan utrustas med kameror. Personerna på bilden ingår inte i artikeln.
Biljettkontrollanter som filmar dig när du ombeds visa upp biljetten – det lär bli vanligare i kollektivtrafiken. I alla fall om SL får som de vill. Men Datainspektionen är inte med på noterna ännu.
ANNONS

Satsningen på att låta SL:s biljettkontrollanter bära kroppskameror har fallit väl ut. Det menar trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) som nu vill utrusta fler kontrollanter med kameror.

– Kamerorna är uppskattade av kontrollanterna, fler känner sig trygga och fler resenärer som annars skulle ha ställt till med bråk gör inte det. Det är uppenbart att hotfulla situationer har minskat, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt SL:s utvärdering visar nu fler resenärer upp ID-handling vid kontroller, och färre reagerar negativt och blir upprörda. Och biljettkontrollanterna känner sig tryggare.

Kräver svar om personuppgifter

Men försöket har ifrågasatts av Datainspektionen, som kräver att SL redogör för hur det inspelade materialet hanteras, främst vad gäller de personuppgifter som samlas in.

– Kroppsburna kameror som spelar in både bild och ljud kan fånga känsliga uppgifter och uppgifter som kanske inte är relevanta för syftet. Därför vill vi nu veta hur SL har resonerat kring lagligheten avseende de personuppgifter som kommer att samlas in, har Nils Henckel vid Datainspektionen tidigare sagt till Dagens juridik.

Förra året granskade Datainspektionen Polismyndighetens användning av kroppskameror och ansåg då att den borde regleras i egen lagstiftning. Som det är nu krävs inget speciellt tillstånd för att bära kroppskamera.

ANNONS

Kontrollanterna slår av och på

Kroppskamerorna styrs manuellt och biljettkontrollanterna avgör när de tycker det är nödvändigt att slå på dem.

Förutom att förebygga att hotfulla situationer uppstår är syftet att säkerställa att det är rätt person som får tilläggsavgift när giltig biljett saknas. Som det är nu vägrar en del att visa ID-handling, och uppger någon annans personuppgifter, skriver Moderaterna i pressmeddelandet.

Tanken är också att underlätta vid en polisutredning om det finns misstanke om brott.

Kameror på vakter och chaufförer

Att utrusta utsatt personal med kroppskameror har blivit allt vanligare. Förra våren fick ordningsvakterna i kollektivtrafiken kameror, och senare vakter och annan personal vid akutmottagningar.

Året dessförinnan, sommaren 2017, fick busschaufförer som utsatts för våld och hot på busslinjer i norrort kroppskameror.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.