ANNONS

Minen från Konsumbutiken i Grindstugärde

Konsumbutiken på Grinstuplan i Värmdö.
Konservburkarna står prydligt uppradade i skyltfönstret.
Långt före snabbköpens tidevarv fanns butiken på Grinstuplan. Den existerade i över fyrtio år.
ANNONS

I serien Värmdöminnen letar vi fram gamla bilder från Värmdö för att minnas. Denna gång har vi en bild på konsumbutiken i Grindstugärde.

Valde att hyra

Efter det att Kooperativa Förbundet hade köpt Gustavsbergs Fabriker 1937 utvidgades samhället med nya bostadsområden. Mellan åren 1938 till 1942 byggdes Höjdhagen. Nästa bostadsområde var Grindstugärde. Anställda vid Gustavsbergs Fabriker erbjöds förmånliga lån, fabriken skänkte tomten och husen var avsedda som egna hem men intresset var svagt så istället blev det hyreshus.

Invigdes 1945

När Grindstugärde var färdigbyggt fanns det behov av en livsmedelsbutik. Den 27 augusti 1945 invigdes konsumbutiken på Grinstuplan, mellan områderna Grindstugärde och Höjdhagen. Arkitekt var Olof Thunström. Butiken existerade i över fyrtio år och stängdes 1989.

Före snabbköpens tid

Många har minnen från butiken. På Facebook berättar Arne Pettersson: ”Före ”snabbköpets” tid så var det tre butiker, mjölk, kött och chark och specerier.” Arne minns även kylvattnet som rann mellan rutorna i köttbutikens skyltfönster. Det var dåtidens sätt att skapa ett svalare inomhusklimat i butiken. Rose-Marie Hammarbäck minns: ”Där handlade man med en lapp i handen. Gick över gungparken. Suttit mycket på kvällarna på den gröna stången. Med ”Grinstugärde gänget och tuggat fem-öres tuggummi”

Har du berättelser från förr, maila johan.kristensen@mitti.se

 

Kolla in fler Värmdöminnen

Minnen från Hästhagens Konsumbutik

ANNONS