Mini-snillena blixtrar till

Kasper Myhr, Eskil Hansson, Filippa Sköldberg, Kalle Andersson och Elsa Röed har uppfunnit Robi.
Kasper Myhr, Eskil Hansson, Filippa Sköldberg, Kalle Andersson och Elsa Röed har uppfunnit Robi.
Alla snickare måste drömma om en robot som plockar upp tappade spikar och verktyg.

En just sådan robot har några elever på Brevik skola uppfunnit.

– Det har varit jätte-roligt, säger Elsa Röed.

Eleverna som går i årskurs 1 och 2 på Brevik skola har under en vecka inte haft några vanliga lektioner alls.

I stället har de fått ägna skoltiden åt att uppfinna saker.

– Men matte, svenska och alla andra ämnen är integrerade i det här, så eleverna har inte missat något, försäkrar fritidspedagogen Ewa Tellberg.

I förra veckan deltog Brevik skola i ”Snilleblixtarna” på Tekniska museet. Det är en tävling för skolor i Stockholmsområdet som i år firar 10-årsjubileum. Poängen med tävlingen är att stimulera barns intresse för teknik och uppfinningar.

Och det fungerade på Brevik skola. Eskil Hansson, 8, ville till och med jobba med uppfinningen under helgen.

– Jag ville hit, säger Eskil.

Elsa Röed, 8, har hoppat över rasterna.

– Jag stannade hellre inne. Det har varit jätteroligt, säger hon.

Eskil och Elsa har tillsammans med förstaklassarna Kasper Myhr, Filippa Sköldberg och Kalle Andersson uppfunnit Robi. Det är en magnetrobot särskild designad för att passa hantverkare

Robi är i huvudsak byggt av frigolit invirad i folie. På toppen finns en gammal uttjänt förstärkare. Och på magen bär Robi en magnet. Elsa demonstrerar med hjälp av några kapsyler som faktiskt sugs in och fastnar på magneten.

– Det är den starkaste magnet vi kunde hitta. Jag tror att den kom från en högtalare, säger Elsa.

Grejen med Robi är alltså att han är magnetisk och på så sätt plockar upp verktyg, spikar och annat som tappas på golvet. Precis vad varje snickare behöver.

– En del av ”Snilleblixtarna” är att barnen ska försöka att uppfinna saker som de behöver. Föräldrar och andra har skänkt gammal elektronik och andra föremål. Först fick barnen pilla isär allting för att kolla hur det ser ut och sedan har de fått uppfinna saker, berättar Ewa Tellberg.

Ett 80-tal elever deltog i uppfinnarveckan. En grupp har uppfunnit Kulmaskinen. I den ena änden lägger man kulor som gått sönder efter för mycket spelande och på den andra sidan kommer det ut hela kulor. Den består av en högtalarlåda, en lampskärm och ett termoslock.

Vi hittar också en brandrobot som släcker bränder så att människor slipper. Och givetvis finns en godisrobot – som inte bara bjuder på godis utan också tar hand om papperet.

En annan grupp har uppfunnit en djurspråksöversättare med hjälp av en gammal radio och bokstäver från ett tangentbord. Det vore ju underbart om den fungerade.

– Det är inget som verkligen behöver fungera. Det är ju bara prototyper. Det som räknas här är själva snilleblixten, säger Ewa Tellberg.

Fakta

Kända uppfinnare

Några kända svenska uppfinnare är Alfred Nobel som uppfann dynamiten, Gustaf Erik Pasch med säkerhetständstickan, Johan Petter Johansson med skiftnyckeln, Amalia Eriksson med polkastången och Anders Celsius med temperaturskalan.

Andra viktiga uppfinningar är hjulet, kompassen, penicillinet, telefonen, väderkvarnen, ångmaskinen och glödlampan.

Källa: Tekniska museet