Minietta säljs för nytt rekordpris

”På så här små lägenheter kan man inte räkna priset per kvadrat utan måste se till nyttan med boendet”, menar mäklaren Pernilla Lippert som förmedlade köpet.
”På så här små lägenheter kan man inte räkna priset per kvadrat utan måste se till nyttan med boendet”, menar mäklaren Pernilla Lippert som förmedlade köpet.
Med ett slutpris på 1 530 000 är den 12 kvad­ratmeter stora ettan på Norr mälarstrand Kungsholmens just nu dyraste lägenhet.

Många bostadsrättsföreningar ser nu också möjligheten att tjäna en slant på att göra om outnyttjade små utrymmen till lägenheter.

I slutet på förra veckan listade Booli de nu dyraste lägenheterna per kvadratmeter på marknaden i Stockholms stad.

Nio av tio i toppen låg på Östermalm. Men en stack ut. Den lilla, tolv kvadratmeter stora ettan på Norr Mälarstrand som låg ute för 1 495 000 kronor.

I helgen blev affären klar, med ett slutpris på 1 530 000 kronor. Det vill säga 127 500 kronor per kvadratmeter.

– På så här små lägenheter kan man inte räkna priset per kvadrat utan måste se till nyttan med boendet och vad man får in på ytan. Det är till exempel bara 385 kronor i avgift och nästan fyra meter i tak, säger Pernilla Lippert, mäklare på Fastighetsmäklarna som sålde lägenheten.

För bara fem år sen var målgruppen för pyttelägenheterna de som letade efter övernattningslägenheter. Nu jagades de av ungdomar som vill bo permanent inne i stan, menar Pernilla Lippert. Miniettan köptes av en ung man.

– Det är få ungdomar som har råd med mer än 250 000 i handpenning och många har svårt att få lån på över 1,5 miljoner, så det är många ungdomar som varit intresserade av den här, säger hon.

Många små ettor säljs för pris uppåt 100 000 per kvadrat just nu berättar Per-Arne Sandegren, analys- och IT-chef på Svensk mäklarstatistik.

– De är en biljett till innerstan som så många unga strävar efter. Även om lägenheterna blir dyra per kvadrat så blir inte totalpriset så jättehögt. Trots att fastigheten inte alltid är särskilt attraktiv är det ändå högt tryck på de här lägenheterna, säger han.

Enligt Bo Söderberg, analyschef på Boverket och docent i fastighetsekonomi, är utvecklingen inte särskilt konstig.

– Även om det är höga belopp så kommer folk att vara beredda att betala för det så länge månadskostnaden blir rimlig och det är en attraktiv boendemiljö, säger han.

De dyra ettorna blir också allt fler på marknaden. Många bostadsrättsföreningar har insett att de kan tjäna pengar även på sina små skrubbar som man äger och gör om dem till bostäder.

– Många börjar se den möjligheten. Jag har till exempel en förening i Vasastan som nyligen såg sin chans och skapade en lägenhet av ett outnyttjat utrymme, säger Pernilla Lippert.

Trots att fastigheten inte alltid är särskilt attraktiv är det ändå högt tryck på de här lägen- heterna.Per-arne sandegren

Fakta

Dyraste lägenheterna per kvadrat

Norr Mälarstrand, 1 rum, 12 kvadrat, 1 530 000 kronor

Pipersgatan, 1 rum, 17 kvadrat, 1 675 000 kronor

Bergsgatan, 1 rum, 20 kvadrat, 1 960 000 kronor

Jakob Westinsgatan, 1 rum, 21 kvadrat, 2 020 000 kronor

Drottningholmsvägen, 4 rum, 80 kvadrat, 7 650 000 kronor

Bergsgatan, 1 rum, 23 kvadrat, 2 130 000 kronor

Pontonjärgatan, 1 rum, 18 kvadrat, 1 660 000 kronor

Källa: Slutpris.se