Minister nyfiken på hur skola jobbar med studiero

Anna Ekström besökte Bergfotens skola
Anna Ekström besökte Bergfotens skola.
Bergfotens skola har i dag fått ministerbesök. Utbildningsminister Anna Ekström (S) ville se hur skolan jobbar med studiero och trygghet.
– Det är en skola som har arbetat mycket med att se till att man inte har lektioner som störs av mobiltelefoner, säger Anna Ekström.

Under fredagen träffade Anna Ekström rektor, lärare och elever på Bergfotens skola.

– Det är en skola som har arbetat mycket med att se till att man inte har lektioner som störs av mobiltelefoner och med att elever som behöver lite mer stöd får sitta enskilt med lärare för att bättre kunna hänga med i undervisningen. Skolan har också bra resultat på de nationella proven, säger Anna Ekström.

Hon besöker olika skolor som en del i arbetet med att ta fram en nationell plan för trygghet och studiero.

Huvudregeln ska vara att man inte har med mobiltelefonerna i klassrummet

– Den svenska skolan har fått bättre kunskapsresultat under de senaste åren, vi vill fortsätta stärka resultaten. Vi har problem i de svenska skolorna med trygghet och studioro, det ser vi i den stora PISA-undersökningen. Den svenska skolan ska vara en trygg miljö för både elever och lärare.

Mobilförbud i skolor

I januariavtalet meddelande regeringen att det ska bli mobilförbud i skolor.

– Huvudregeln ska vara att man inte har med mobiltelefonerna i klassrummet, men vi vill att läraren ska kunna säga ok till att använda telefonen.

I dag är det upp till skolorna själva att bestämma kring mobilförbud. Varför behövs det ett nationella förbud?

– Vi vet att två tredjedelar av lärarna i Sverige säger att undervisningen störs varje dag av att elever chattar, sms:ar och spelar spel. Har man en klar och tydlig regel som säger att mobilerna inte ska vara framme slipper man tjafs.