ANNONS

Ministerbesök på akuten i Huddinge

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på besök på akutmottagningen på Karolinska Huddinge.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på besök på akutmottagningen på Karolinska
I dag fredag besökte socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) akutmottagningen på Karolinska Huddinge för att lära sig mer om den arbetstidsmodell som har minskat sjukfrånvaron dramatiskt.
– Det är viktigt att ta del av framgångsrika exempel från de här tuffa arbetsmiljöerna, säger hon.
ANNONS

På ett år har sjukfrånvaron på akutmottagningen på Karolinska Huddinge minskat från cirka 14 dagar per anställd till cirka 8 dagar. Det var anledningen till socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) besök under fredagen, då hon samtalade med arbetsgivaren, personalen och fackliga företrädare om den positiva utvecklingen.

– Det är ett ansträngt läge på många av Stockholms och Sveriges akutmottagningar. Här har de lyckats bättre än andra med att minska ohälsan bland personalen, säger Annika Strandhäll.

Kortare arbetstid

Receptet är att sjuksköterskor och undersköterskor kan välja att gå ner i arbetstid med full lön och arbeta 32,2 timmar per vecka, mot att de tjänstgör varannan helg.

– Det är viktigt att ta del av framgångsrika exempel från de här tuffa arbetsmiljöerna. De kan påvisa att sjukfrånvaron gått ner kraftigt, men också att en betydligt större andel av personalen anser att det finns tid för återhämtning. Det är en av de viktigaste sakerna som jag tar med mig från det här besöket, säger Annika Strandhäll.

Delaktig personal

En annan positiv effekt av modellen är att det blivit lättare att rekrytera och behålla personal, samtidigt som det inte har blivit dyrare.

– Det har en uppenbar effekt på personalens hälsa om ledningen släpper ner beslut om schemaläggning till dem. Samtidigt så är det inte självklart från landstingens sida att man tillåter sådana här modeller. Jag kommer att fortsätta vara drivande i de här frågorna och peka på att man behöver pröva olika vägar och lyfta goda exempel, säger Annika Strandhäll.