Ministern: Ta elcykeln till jobbet

Per Bolund MP
Biträdande finansminister Per Bolund (MP) propagerar för elcykel.
I dag går startskottet för elcykelpremien. Vid Slussen stod biträdande finansminister Per Bolund (MP) och delade ut flygblad i morgonrusningen för att få fler att börja cykelpendla.

Det väller ut folk från Nacka-Värmdöbussarna i morgonrusningen, alla med siktet inställt på att tränga sig upp till tunnelbanan.

Och där står biträdande finansminister Per Bolund (MP) och propagerar för att söka bidrag för elcykel. Från i dag den 1 februari kan man få 25 procent av kostnaden för elcykel, elmoped och elmotorcykel i bidrag från staten, upp till 10 000 kronor.

Tanken är att få bilister att sadla om och börja trampa till jobbet. Men här verkar pendlarna måttligt intresserade i ruskvädret.

Är inte kollektivresenärerna fel målgrupp? De reser ju redan miljövänligt.

– Nej, jag tror att det finns bilister här som valt att åka kollektivt idag när det är dåligt väder och riskabelt att ta bilen. Vi hoppas att bidraget till en elcykel ska sänka tröskeln och få fler att börja cykla, säger Per Bolund.

Själv cyklar han från hemmet i Älvsjö till jobbet i Riksdagen varje dag, dock med vanlig cykel.

Elcyklisterna får bidrag, men vad får övriga cyklister, trängre på cykelbanorna?

– Jag vet att det är trångt ibland. Men vi bygger ju även nya och bredare cykelbanor.

En elcykel kostar vanligen 10 000-15 000 kronor, så med bidraget blir det en reducering av kostnaden med tusenlappar. 350 miljoner kronor är avsatta för bidraget i den statliga budgeten årligen under 2018–2020.

Fakta

Start för ansökan

Privatpersoner som fyllt 18 år kan söka bidrag för elcykel, elmoped, elmotorcykel samt eldrivna fordon att användas vid fysisk funktionsnedsättning.

Bidraget är på 25 procent av kostnaden, max 10 000 kronor.

Ansökan kan göras från den 1 februari 2018.

Ansökan ska skickas inom sex månader från det man köpt fordonet.

Bidraget gäller fordon som köpts efter den 20 september 2017.

Det är Naturvårdsverket som fördelar bidragen.

 

Källa: Naturvårdsverket