Ministern joggar varje dag

Trots att det blåser stormvindar och snöar är Åsa Regnér ute och joggar.
Trots att det blåser stormvindar och snöar är Åsa Regnér ute och joggar.
Åsa Regnér på sitt kontor på Regeringskansliet i centrala Stockholm.
Åsa Regnér på sitt kontor på Regeringskansliet i centrala Stockholm.
Lidingöbon Åsa Regnér är ute och joggar oavsett vad det är för väder och oavsett var i världen hon befinner sig.
Det gör hon för att orka med att vara minister i den svenska regeringen.

I förra veckan tog Åsa Regnér ett löppass på Lidingö trots att det både regnade och snöade och blåste stormvindar. Hon är ute och joggar varenda dag och det spelar ingen roll vad det är för väder.
– Jag måste göra det, annars skulle jag inte orka med. Min ambition är att försöka springa varje dag, säger hon.
Under 2013-2014 jobbade hon som landschef i Bolivia för FN-organet UN Women. Då ställde hon upp i en löpartävling på 10 kilometer på 4000 meters höjd. Hon sprang in på tiden 50 minuter.
– Jag brukar njuta av att vara ute och springa men då kändes det som om mina lungor brann när jag kom i mål, jag fick syrebrist, säger hon.

När Åsa Regnér inte är ute och motionerar så jobbar hon som barn- äldre- och jämställdhetsminister i den svenska regeringen.
– Det är roligt för jag jobbar med det som rör människors vardagsliv. Det är mycket jobb men jag jobbade länge som sakkunnig för Göran Persson och har sett vad det innebär att vara minister.
Hon brinner för sitt jobb.
– Jag har alltid engagerat mig i flickors och kvinnors rättigheter. Det störde mig redan i skolan att man blev särbehandlad på grund av kön. Jag minns att jag redan som tonåring skrev om detta i min dagbok, säger Åsa Regnér.

Hon växte upp i Motala och att hon skulle bli socialdemokrat var ingen självklarhet. Hennes föräldrar var båda moderater och hon började engagera sig i MUF, Moderaternas ungdomsförbund.
– Men ju mer jag läste på desto mer förstod jag att det var fel parti för mig. Jag ville jobba för ett starkt och jämlikt välfärdssamhälle, säger hon.
Hon förstod i 20-årsåldern att hon ideologiskt var socialdemokrat, men vilket yrke hon skulle satsa på hade hon ingen aning om. Hon studerade statsvetenskap, sociologi, tysk litteratur, konstvetenskap, spanska, tyska och demokratiutveckling på universitetet. Och hon talar numera engelska, spanska, portugisiska och tyska flytande.
– Jag visste inte vad jag ville bli, men både min pappa och mamma har en akademisk utbildning. Det var framför allt min mamma som fick mig att värdesätta utbildning. Hon sa att läs det du är intresserad av så kommer det gå bra.

Hon flyttade till Lidingö med familjen 2001 och trivs bra.
– Jag väntade barn och vi letade efter ett hus som vi fann på Lidingö. Jag känner mig hemma där för jag har också många goda vänner som bor på Lidingö. Och det är en bra plats för att kunna ge sig ut och motionera, säger hon.
– Jag var ut i morse och sprang innan frukost, tillägger hon.