Tysk minister kampanjade på Odenplan

Ann Linde (S) och Michael Roth (Tysklands socialdemokratiska parti).
Ann Linde (S) och Michael Roth (Tysklands socialdemokratiska parti).
EU- och handelsminister Ann Linde (S) kampanjade på tisdagsmorgonen på Odenplan tillsammans med tyska EU-kollegan Michael Roth.
De delade ut frukostpåsar, bjöd på kaffe – och slog ett slag för EU.

Det är tisdag morgon och EU- och handelsminister Ann Linde (S) är på plats på Odenplan som en del i partiets valkampanj.

Tillsammans med partikollegor delar hon ut frukostpåsar och bjuder pendlarna på kaffe i morgonrusningen. Jäktade personer promenerar raskt förbi, några stannar upp och vill prata, de som vill får med sig en frukostpåse innehållandes partiprogrammet.

– De djupa samtalen har man ofta inte under morgonkampanjen, utan då handlar det framförallt om att synas, påminna folk och ge dem möjligheten att läsa vårt program, säger Ann Linde.

Får tysk hjälp

Med sig i dag har hon tyske kollegan och EU-ministern Michael Roth från Tysklands socialdemokratiska parti (SPD). Ann och Michael ses ofta i arbetet i Bryssel och har sedan Brexit arbetat för ett utökat samarbete Sverige och Tyskland emellan.

–  Vi träffas i vanliga fall på ministermöten som är väldigt formella, men här delar vi ut kaffe och frukostpåsar. Då blir vår relation ännu närmare och det är viktigt, säger Ann Linde.

Det svenska valet är inte bara en nationell angelägenhet, det har en enorm betydelse för hela EU.

Michael Roth, tysk EU-minister

Enligt Ann Linde är det av stort symbolisk värde att Michael Roth tar sig tid att gästa partiets valkampanj. Det visar, menar hon, på Sverige och Tysklands goda samarbete i EU.

– Han bidrar absolut, det blir ett extra intresse. När Storbritannien lämnar EU är det ett stort avbräck för Sverige, men vi skapar nya allianser, till exempel med Tyskland.

”Räknar med de svenska medborgarna”

Michael Roth säger själv att ländernas samarbete är en stor anledning till att han tagit sig hit i dag.

– Sverige är ett fantastiskt land och en av våra mest pålitliga och närmast allierade inom EU. Och vi är väldigt måna av att Sverige fortsätter vara en nära samarbetspartner med ett starkt engagemang för solidaritet, social sammanhållning, inkludering och välfärd i EU. Det är därför jag är här, säger Michael Roth.

Han har i över 20 år suttit i Tysklands parlament. Sedan fem år tillbaka innehar han en ministerroll. När han får frågan hur han ser på det svenska valet säger han:

– Vi är medvetna om situationen i Sverige, att nationalisterna och populisterna har starka opinionssiffror. Men jag räknar med de svenska medborgarna, att de röstar på demokratiska och EU-vänliga partier. Det svenska valet är inte bara en nationell angelägenhet, det har en enorm betydelse för hela EU.