ANNONS

Politiker vill se lagändring

Hillevi Larsson (S) är riksdagsledamoten som lyfte frågan om besittningsrätt vid brand.
Hillevi Larsson (S) är riksdagsledamoten som lyfte frågan om besittningsrätt vid brand.
Varje år förlorar flera stockholmare sina hyreskontrakt efter bränder. Nu verkar frågan om en ändring av den 110 år gamla lagen vara på väg upp på den politiska dagordningen igen. Justitieminster Morgan Johansson (S) tänker ta initiativ för att frågan ska omprövas i justitiedepartementet.
ANNONS

2008 la en statlig utredning fram ett förslag om ändring av den 110 år gamla lagen som innebär att hyreskontraktet brinner upp med lägenheten – men klubbades aldrig igenom.

– Regeringen prioriterar vilka frågor man ska arbeta med, och dessvärre verkar inte denna varit högprioriterad, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Men i början av året tog riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) upp frågan skriftligt med justitieminister Morgan Johansson (S) efter att Socialdemokraterna i Skåne lyft frågan på sin årskongress.

– Det kanske inte drabbar så många men det är fruktansvärt för dem som inte kan flytta tillbaka. I områden med bostadsbrist och ont om lägenheter med rimliga hyror kan det innebära en oerhört svår situation om en familj blir av med sin lägenhet, säger Hillevi Larsson.

I svar på frågan skriver Morgan Johansson att det tidigare förslaget inte tog hänsyn till vad som händer om det nyuppbyggda huset inte har samma planering som huset som brunnit ner. Därför är det oklart vem som ska ha rätt till att flytta tillbaka om antalet lägenheter är färre eller har en annan utformning i det gamla förslaget.

Han skriver att den tidigare utredningen bedömt att lagstiftningen sällan orsakar problem men att det är viktigt med ett regelverk så att hyresgäster inte utelämnas till hyresvärdars godtycke.

– Mot denna bakgrund vill jag inte utesluta möjligheten till regelförändringar utan avser att ta initiativ till att frågan övervägs på nytt inom Justitiedepartementet, skriver Morgan Johansson.

ANNONS

Mitt i har kontaktat Morgan ­Johansson som avböjer en intervju. Enligt justitieministerns pressekreterare Sofie Rudh går det inte att säga om frågan kommer att prioriteras under det närmsta året.

– Det spelar ingen roll hur många som drabbas, för de som drabbas är det oerhört traumatiskt och vi måste se om vi kan göra något, säger Hillevi Larsson.