Ministrar gjorde klassresa i t-banan

Annika Strandhäll, Gabriel Wikström och Åsa Regnér i Skärholmens t-banaa.
Annika Strandhäll, Gabriel Wikström och Åsa Regnér i Skärholmens t-bana.
Förvånade resenärer såg tre ministrar kliva av t-banan i Skärholmen i förmiddags.
Annika Strandhäll, Åsa Regnér och Gabriel Wikström stannade i 20 minuter, för att belysa satsningar mot välfärdsklyftorna.
Demonstranter fanns också på plats.

Från 2017 får landets kommuner och landsting dela på 10 miljarder kronor om året att dela på. Välfärdsmiljarderna kallar regeringen satsningen, som man förstås gärna vill göra känd hos allmänheten.

Därför gjorde Annika Strandhäll (socialförsäkringsminister), Åsa Regnér (barn-, äldre- och jämställdhetsminister) och Gabriel Wikström (folkhälso-, sjukvårds- och idrotts­minister) en symbolisk tunnelbaneresa i dag, från Botkyrka till Danderyd.

– Det finns många hål att laga i välfärden och många klyftor som behöver jämnas ut. Resan mellan Botkyrka och Danderyd visualiserar det, det är två områden med stora skillnader i levnadsvillkor, sa Annika Strandhäll när ministrarna ”mellanlandade” i Skärholmen.

Trion berättade sedan om syftet med välfärdsmiljarderna: att värna välfärden och minska de välfärdsklyftor som finns. Tanken är att kommuner och landsting ska förbättra kvaliteten inom vård och omsorg med pengarna.

– I Botkyrka besökte vi hemtjänsten där man har startat projektet ”Egen tid” med hjälp av pengarna. Det innebär att brukaren får extra tid med hemtjänsten och själv får bestämma vad den ska innehålla, sa Annika Strandhäll.

I Skärholmen tittade ministrarna in i vårdcentralen. Där finns dock ingen specifik satsning på grund av välfärdsmiljarderna, eftersom Stockholms läns landsting har valt att låta sina pengar bli en del av budgeten som helhet.

På t-baneperrongen möttes ministrarna inte bara av reportrar och nyfikna. Assistansrevolten var också på plats.

– Vi har fått nog av regeringens politik. Vi accepterar inte de nedskärningar som gjorts efter tolkningar av LSS-lagen, särskilt inom den personliga assistansen, sa Rickard Friberg, en av de cirka 20 demonstranterna.

Åsa Regnér bemötte demonstranterna med ett allmänt hållet försvarstal.

– Regeringen har inte ändrat lagen om LSS. Vi vill att Försäkringskassan handlägger de här frågorna med god kvalitet och med likhet för alla, oavsett var man bor. Människor ska inte heller hamna mellan stolarna, sa hon.

Efter 20 minuter på Skärholmens t-baneperrong klev ministrarna på tåget och åkte vidare mot Danderyds sjukhus, och ett studiebesök där.