ANNONS

Minivillor allt mer poppis i Huddinge

Florian Voss lämnade en lägenhet på Sveavägen i innerstan för ett attefallshus i Glömsta.
Florian Voss lämnade en lägenhet på Sveavägen i innerstan för ett attefallshus i Glömsta.
Attefallshus
I Kästa är ett attefallshus ute till försäljning.
Attefallshusen för max vara 25 kvadratmeter men också ha ett sovloft.
Attefallshusen för max vara 25 kvadratmeter men också ha ett sovloft.
Nybyggda minivillor på runt 25 kvadratmeter med sovloft dyker allt oftare upp i Huddinge. Byggföretag har hittat en affärsidé att bygga bostadsrättsföreningar med attefallshus.
ANNONS

Florian Voss visar runt på sin nybyggda altan. I de tomma krukorna ska det planteras bambuplantor i dagarna och i en hörna står hans utomhusbubbelpool som ska användas flitigt framöver.

– Här har jag allt jag behöver. Det är hur bekvämt som helst, som att bo i villa. Jag stortrivs här och jämfört med Sveavägen är det som att jag har en egen ö mitt i naturen, säger han.

Han lämnade en lägenhet i innerstan i höstas för en nybyggd minivilla på 25 kvadratmeter med sovloft på Dianavägen i Glömsta.

Den typen av hus, så kallade attefallshus, dyker upp som en allt vanligare bostadsform i Huddinge.

Det senaste året har ett 20-tal bostadsrättsföreningar som består av minst ett tvåbostadshus och ett Attefallshus bildats. De flesta har byggts i Glömsta, men den typen av bostadsrättsföreningar finns också i bland annat Kästa och någon är på gång i Solgård.

Förra sommaren började man i Huddinge, enligt kommunens bygglovschef Camilla Adolfsson, se privata företag som specialiserade sig på att bygga små bostadsrättsföreningar med attefallshus. Sedan dess har det varit en jämn ström.

– Jag skulle inte säga att det är en jätteboom, men jag gissar att det är en boendeform som vi kommer att fortsätta se alltmer i och med att det finns byggföretag som specialiserar sig på det här och behovet av bostäder är så stort, säger hon.

Attefallsreformen drevs igenom för snart två år sedan. Den innebär att en villaägare får bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter eller bygga ett hus på 25 kvadratmeter på tomten utan att det krävs bygglov. Att det då skulle utvecklas till en affärsidé att bygga små bostadsrättsföreningar var inget man förutsåg, enligt Camilla Adolfsson.

– Upplåtelseformen var inte i fokus då, utan det var behovet av bostäder och gärna att det blev en större variation. Om attefallsreformen leder till bostadsrätter, hyresrätter eller eget utökat boende är inte det viktiga ur lagstiftarens perspektiv, säger hon.

ANNONS

Huddinge är en av de kommuner i länet som det främst byggs i på det här sättet, enligt Dalia Braimok, bygglovshandläggare i Huddinge.

– Fenomenet är inte unikt för Huddinge, men vi får in många ansökningar här och Huddinge ligger högt upp på listan i länet, säger hon.

Hon hanterar just nu flera ärenden med attefallshus i bostadsrättsföreningar som är nybyggda eller i planeringsfasen. De senaste veckorna har även flera sådana hus varit ute till försäljning och de hamnar på strax under två miljoner kronor.

Erik Nelson, mäklare i Huddinge, har hand om en försäljning av ett attefallshus i Glömsta.

– Jag tror att det är många som är intresserade av fenomenet med husen. Trots att läget inte är helt centralt så märker man på visningarna att målgruppen är unga människor. Här får de något helt annat än en liten lägenhet i centrum, säger han.

”Detaljplanerna rundas”

Oppositionen i Huddinge anser att det finns kryphål i Attefallreformen och tycker att det är fel att detaljplaner rundas för att bygga bostadsrättsföreningar.

Att Attefallreformen har resulterat i bostadsrättsföreningar i villaområden har fått oppositionen i Huddinge att reagera.

– Formellt bryter det inte mot lagen, men man kan ifrågasätta om det är ett riktigt sätt att hantera reformen. Vi ser den främst som en möjlighet för den enskilda villaägaren att komplettera sitt hus, inte att det ska byggas bostadsrättsföreningar som rundar detaljplanen, säger Roland Sernlind (S), ledamot i natur- och byggnadsnämnden.

Nyligen var ett ärende rörande två obebyggda villatomter intill varandra i Solgård uppe i natur- och byggnadsnämnden. Bygglov beviljades men Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna var emot.

De menar att detaljplanen där tillåter ett enfamiljshus på vardera tomt. Nu har bygglov beviljats för två hus där det blir två lägenheter i varje och nästa steg blir troligtvis att komplettera med ett Attefallhus på vardera tomt. Resultatet blir en bostadsrättsförening med sex lägenheter i stället för två enfamiljshus.

– Det är i och för sig bra att det byggs bostäder, men man ska vara medveten att utifrån ett samhällsplaneringsperspektiv så är infrastruktur, såsom skola och vägar, planerat för enfamiljshus på tomten inte för många lägenheter, säger Roland Sernlind.

Christian Ottosson, ordförande i natur- och byggnadsnämnden, ser inga kryphål i lagen utan menar i stället att byggföretagen har anpassat sig till den. Han tycker snarare att man bör tillåta en ännu högre exploateringsgrad.

– Syftet med reformen var att få större frihet att utveckla sin tomt. Vi vill gå ännu längre och tillåta tillägg till detaljplanen, som till exempel att få bygga mer en ett hus på sin tomt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.