ANNONS

Bara minnen och bilder på nätet finns kvar

Sex månader efter terrorattacken på Drottninggatan finns hemska minnen kvar.
Och så bilderna på nätet.
ANNONS

När lastbilen löpte amok med den misstänkte terroristen bakom ratten tog många fram sin mobilkamera och började filma och fota. Informationen om vad som hänt nådde allmänheten samtidigt som rykten och bilder började att spridas i sociala medier.

Fruktansvärda bilder på offer florerade från förödelsen. Offer som ännu inte var identifierade.

– Det var ju barn som skickade bilder till varandra. Det finns något mänskligt i att fascineras av det chockartade. I stunden är det svårt att stoppa. Man skräms, fascineras och blir upprörd, säger Fredrik Wass, omvärldsanalytiker på Sveriges tidskrifter.

Några av bilderna föreställde 11-åriga Ebba Åkerlund. Flickan som tagit bussen från Manillaskolan för att möta anhöriga inne i stan. Men att det var hon på bilderna var det ingen som visste än.

– Det var mycket obehagliga bilder som spreds, många barn blev rädda och tagna, säger Maija Möller Grimakova, rektor på Campus Manilla.

Det skulle dröja ett dygn innan alla farhågor bekräftades.

Man befarade, men hade hopp.

Maija Möller Grimakova, rektor Campus Manilla

– Jag levde fortfarande i hopp. Att hon kanske hade gömt sig någonstans. Man befarade, men hade hopp.

Och sen kom beskedet och därefter skulden.

ANNONS

– När det blev klart att det var vi som drabbades blev alla paralyserade, ledsna och också ledsna över att de hade delat vidare bilder på sin klasskamrat och då kommer skuldkänslorna, men det var inte av illvilja man delade.

Hon är kritiskt mot de som la upp bilderna från början.

– Vi har pratat mycket om ansvaret. Du är ansvarig för vad du gör. De som lade ut bilderna ville inte ta ansvar för sina handlingar. De ville kanske inte illa, men de saknar omdöme och empati tycker jag. Man måste stanna upp och tänka att det finns en risk att hennes föräldrar ser dem eller kamraterna.

Men ingen tänkte och kamrater på skolan såg sin sargade vän.

– Det är svårt att försöka förstå vad som har hänt. Bilderna som man har sett är inte så enkla att sudda bort från minnet, säger Maija Möller Grimakova.

”Förstod att de sett bilderna”

Hon berättar hur de mindre barnen ställde raka frågor, vad har hänt med Ebba? Kommer de att sy ihop benen?

– Då förstod jag att också de har sett bilderna.

De äldre barnen blev tagna på ett annat sätt. Undrade vad som hänt i Sverige, vad som hänt med Ebba.

– Det var så intensivt och sorgligt efter begravningen, det är en lång bearbetning som pågår och den är inte över än, säger hon.

Skolan fick stöd från psykologer och präster.

– Vi blev som en familj och det kändes som att vi förlorade en familjemedlem, säger Maija Möller.

Det var bara att klara av det här utan att bli helt förstörd.

Maija Möller Grimakova, rektor Campus Manilla

Själv höll hon i sju minnesstunder efter varandra.

– Det var bara att klara av det här utan att bli helt förstörd. Att inte sitta där och gråta, för någon måste leda det här och backa upp lärare och finnas där samtidigt som man känner en enorm sorg och ensamhet.

– Det här har varit den absolut svåraste tiden i mitt liv och under mitt ledarskap.

MSB spred bekräftad information

Anna Nyman, enhetschef på den operativa enheten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), arbetade för att bekräftade uppgifter skulle nå allmänheten.

– Det kan ju ta en stund innan myndigheter kan få fram information. Det vi kan hjälpa till med först när någonting inträffar är att påminna hur man beter sig i sociala medier, att inte sprida bilder, att tänka på vad man delar, att dela information som kommer från myndigheter som är bekräftade, säger hon.

Påminna om hur man beter sig i sociala medier, att inte sprida bilder.

Anna Nyman, enhetschef MSB

Efter terrorattacken var det många människor som behövde krisstöd. Kris- och traumacentrum Sverige på Södermalm är ett av de ställen som många vänt sig till.

– Det första som händer i en sådan här situation är att man blir väldigt, väldigt rädd. Man kanske blir skadad själv eller ser folk som blir skadade, sker Fredrik Garpe, chef och psykolog och psykoterapeut på kris- och traumacentrum.

Han berättar att krisfunktionerna sätter igång: Ska jag fly, finns det någonting jag behöver bekämpa. Funktioner som aktiveras för att vi ska bli alerta och göra det som krävs i situationen just då. I en kris.

Det blir väl som ett sätt att hantera det som hänt.

Fredrik Garpe, kris- och traumacentrum

Själv befann han sig på jobbet på Hornsgatan i ett möte när det började pinga till i mobiltelefonerna.

– Vi följde nyhetsflödet och tittade ut genom fönstren för att se om det hände någonting utanför. Jag skulle norrut någon timme senare, men jag kom faktiskt inte hem.

Under själva terrordådet och i direkt anslutning till det var det många som drog fram sin mobilkamera.

– Det är någon form av sensationslystnad. Jag tycker att det är ganska märkligt när folk plockar upp sina mobiler och fotar och filmar. Men det är starka känslor där och då och många tänker inte klart. Det blir väl som ett sätt att hantera det som hänt, säger Fredrik Garpe.

Bilderna kan vara skadliga

Men när bilder fladdrar förbi på lemlästade kroppar och döda barn kan bilderna bli direkt skadliga.

– Den delen tror jag inte är så nyttig för andra människor. Alltså att skildra verkligheter, som journalister för, att man lägger ut bilder från krig och sånt … Det är en delikat balansgång att gå.

Kan man göra något för att skydda sig själv från bilderna?

– I en sådan här situation så kommer de allra flesta att reagera för att vi är människor och reagerar på en sådan här sak. För de allra flesta människor lugnar det ner sig efter en tid. Förutsättningarna för att det ska lugna ner sig är att man ska ha en lugn miljö omkring sig.

Man ska omge sig med människor man tycker om.

– Och undvika stress och sova och röra på sig och gärna prata prata med folk som man litar på och tillåta sig att älta det ett tag, säger Fredrik Garpe.

På Campus Manilla fortskrider sorgearbetet. Kvar av Ebba finns bara minnena, ett planterat körsbärsträd och bilderna på nätet.