Minnesplats planeras för tsunamins offer

På Djurgården planeras minnesplatsen.
På Djurgården planeras minnesplatsen.
På Djurgården planeras minnesplatsen.
På Djurgården planeras minnesplatsen.
Nästa år ska en minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004 sättas upp i Stockholm. Nu ska anhöriga få chansen att lämna synpunkter på utformningen.
Bland de omkomna och saknade i katastrofen var fem från Huddinge.

543 svenskar omkom och cirka 1 500 skadades i tsunamikatastrofen som drabbade sydostasien 2004. Nu söker myndigheterna anhöriga inför en minnesvård som planeras på Djurgården i Stockholm. På minnesvården är det tänkt att namnen på de omkomna ska finnas, men först vill Statens fastighetsverk och Statens konstråd ha de anhörigas samtycke.

Beslut om minnesvården fattades av regeringen 2014. Sedan dessa har en internationell tävling hållits om utformningen. Statens fastighetsverk och Statens konstråd har nu vaskat fram fem finalister och dessa ställs ut på Thielska galleriet i Stockholm 13 januari–29 januari. Det vinnande förslaget utses i mars.

Information om hur man lämnar samtycke till att ha en anhörigs namn på minnesvården kommer att finnas på Statens fastighetsverk och Statens konstråds webbplatser från mitten av januari.

Av de omkomna svenskarna var fem hemmahörande i Huddinge. Totalt beräknas 200 000–300 000 människor ha omkommit i katastrofen 26 december 2004.

Nästa år, 2018, är det tänkt att minnesvården ska vara klar.

Läs fler nyheter:

Nu har SL höjt priserna