Kevin och Leo bjöd in hundratals att minnas mördade vännen

Minnesstund-friberga-mordade-16-aringen-danderyd
Kevin Hamza och Leo Sanchez Valadi bjöd, tillsammans med några vänner och föräldrar och stöd från kommunen, till en minnesstund på Friberga.
Hundratals skolkamrater, grannar och föräldrar samlades på Fribergaskolans skolgård under måndagskvällen för att hedra minnet av den 16-årige pojke som mördades i Sollentuna förra veckan. Bakom initiativet stod en grupp kompisar.
– Jag kände mig stolt för hans skull, att så många brydde sig om honom, säger kompisen Kevin Hamza.

När Leo Sanchez Valadi, 16, och Kevin Hamza, 15, nåddes av det tragiska beskedet hade de svårt att ta in det. Att en av deras närmsta vänner, en 16-årig pojke från Danderyd, inte längre var i livet.

Han hittades död i ett skogsparti i Sollentuna i fredags, efter att polisen larmats dit av en skolkamrat till pojken. Kamraten sitter nu häktad misstänkt för mord.

– Ingen kunde tro att det var sant. Det är fortfarande svårt att förstå, säger Kevin Hamza, kompis till den mördade pojken.

Inbjudan växte och nådde tusentals

Han och några till av pojkens vänner ville samlas för att få ordning på tankarna.

– Vi fick en idé till en liten minnesstund. Bara samlas några vänner, tända ett ljus och prata lite minnen. Men sen la jag upp inbjudan på sociala medier och då växte det sig jättestort, säger Kevin Hamza.

Det visade sig snabbt att det var många som ville hedra pojken. Kevins inlägg delades vidare i rask takt och nådde tusentals människor.

– Det var så otroligt många som visade att de brydde sig om honom. Det var folk som var bortresta och inte kunde komma som skrev och undrade om vi inte kunde lägga en blomma från dem också.

Hundratals personer dök upp

Det slutade med att hundratals personer dök upp under måndagskvällen på minnesceremonin på basketplanen på Fribergaskolans skolgård.

– Det var en sorgsen men ändå god stämning. Alla grät, men samtidigt blev man glad när man tänkte på gamla minnen, för han var en så glad, trevlig och snäll människa. Jag kände mig stolt för hans skull, att så många brydde sig om honom, säger Kevin.

”Han ville alla människor i världen väl”

Efter ceremonin ville de nära vännerna som anordnat minnesstunden inte vara ensamma. De åkte hem till en kompis lägenhet och sov över tillsammans. De hade alla svårt att rensa tankarna. Det blev sent.

– Det är så svårt att smälta det som hänt. Han ville alla människor i världen väl, säger Leo Sanchez Valadi.

Minns en hjälpsam och intelligent vän

Leo gick i samma klass som pojken i sex år. Han minns en hjälpsam klasskompis som hade lätt för skolan.

– Det som verkligen stack ut hos honom var hans intelligens. Han var verkligen otroligt smart. Men han hade också ett hjärta av guld. Han gick alltid runt i klassrummet och hjälpte andra på matten och biologin, säger han.

– Han hade en briljant framtid inom studierna, det är så synd att han inte får avsluta det han påbörjat, fortsätter han.

Kommunen har beredskap för oroliga ungdomar

Både han och Kevin börjar gymnasiet till våren. Det tragiska beskedet nådde dem strax innan skolstarten. För att möta ungdomars oro har kommunen inrättat en krisberedskap på Träffpunkt Enebyberg under tisdagen och fortsatt beredskap kommer finnas under hösten.

– Det är klart att man är skakig inför skolstarten efter det som hänt. Men det är väldigt fint att kommunen bryr sig så mycket om oss ungdomar och visar stöd, säger Leo.

Det är en förlust för hela samhället

Kevin Hamza

Även den 16-årige pojken skulle ha börjat gymnasiet till hösten.

– I mina tankar hade han blivit en av världens mest framgångsrika personer. Jag försöker fortfarande smälta in i min hjärna att just han är borta. Det är inte bara en förlust för hans familj och oss vänner, det är en förlust för hela samhället, säger Kevin.