Så här minns vi Botkyrka och Salem 2016

Poff! Året rusade förbi i ilfart och mycket har hänt. Så här minns vi året som gick i Botkyrka och Salem.

Anders Björklund Mitt i

Vad minns jag av år 2016 om 10 år?

Helt säkert mötet med Mattias och Samer som bakom spånskivor byggde upp butiken igen efter ett andra rån.

Men också sådant jag inte hann. Tackbrevet i darrig stil från en 94-årig mor i Värmland för en underbar vecka hos Bosse i Tumba följde med mig på tågluff. Till slut rev jag itu det. Nu är det ännu svårare att läsa. Men Bosse, din mor älskar dig.

Ta hand om varandra år 2017!


 

Dogge sadlade om

Dogge Doggelito ramlade och fick åka ambulans i slutet av året. Det var dock inte hästryggen han ramlade av. Under året lärde sig artisten hästhoppning och tjuvtränade hos Botkyrka Ridsällskap.

Läs mer: Dogge sadlar om


Bilden: Jubileumsår

hagelby

40. 50 eller 60. Nej, det är inte åldern på Tuva, Marcus eller Isabella här det är tal om. Under året har viktiga jubilarer firats. Lida Friluftsgård fyllde 60 år, det var 50 år sedan Salemstaden började byggas och 4H i Hågelby firade 40 år. 4H är väldigt populärt och lite extra blir det förstås när vårsolen tittar fram och det finns nyfödda killingar och lamm i hagen.

Läs mer: Hågelbys nya invånare


Brutala rån – men också nöjen för både barn och vuxna

hallunda centrum, rån mot Guldlagret

I mars körde en bil för tredje gången in i Hallunda C. Vi träffade två guldhandlare som vittnade om hur rånet tagit bort glädjen. Skrämda hade Mattias och Samer låst in sig på toaletten medan beväpnade män avlossade skott utanför.

– Vi visste inte var han skulle skjuta. Det kändes som att vi var nära döden, säger Mattias.

En mycket roligare bilfärd gick till Fittja. Vi fick uppgifter om att en större turistattraktion var på gång i all hemlighet. Efter att jag ringat in i vilket område en sådan borde ligga gjorde jag några kollar innan det blev träff. I Fittja öppnade Exploria med nöjen för både barn och vuxna före sommaren. Under våren träffade vi också Maria Rydbrink Raud som vann kommunens tävling och ska bygga Ekotopia i Hågelby, samt fransmännen Julien Lelarge och Nicolas Main som flyttat till Botkyrka för att bygga en höghöjdsbana bland träden i Lida Friluftsgård. Tumba-Tarzan måste le i sin himmel.

Dinosaurierna som kommit till Fittja. För att stanna?

Läs mer: Här landar dinosaurierna i Fittja


91-årige Stig kung på banan…

91-årige Stig Malmberg med i veteranlandslaget i tennis. Rönninge Tennis Center, Loise Malmros

När man ser Rönningebon Stig Malmberg spela tennis är det svårt att tro att han är 91 år. Han rör sig effektivt, briljerar med stoppbollar, psykar motståndarna som ofta är ett par decennier yngre, och vinner nästan alltid.

Stig har åtta SM-guld för veteraner och tränar så gott som varje dag. Han är blind på högerögat efter att ha träffats av en boll, men det är inget som stoppar denne kämpe.

– Tennis är mitt liv.

….och armeiska tog klivet

För Arameisk-Syrianska är det fotboll som gäller. Herrlagets säsong i division 2 blev ett enda långt triumftåg. När seriesegern och avancemanget till ettan säkrats efter 5–2 mot Smedby på Brunna IP åkte guldhattarna på.

Sportchefen Daniel Kulhan säger att man måste få in ett par förstärkningar i spelartruppen för att det ska gå bra i division 1.

– Och så behöver vi fler engagerade och ideellt arbetande personer i organisationen.

Läs mer: Stig sopar banan med uppstickare


Var god vänta: Postgång med stora brister

Denise Högström, tjejen i rullstol Sjukhusbrev. Post från sjukhus kommer inte fram. Utanför Huddinge sjukhus.

Bring tog över utdelningen av brev från sjukhus och vårdcentraler och under året fick vi samtal och mejl från personer som berättat att de inte fått kallelser och provsvar från sjukhus och vårdcentraler.

Denise Högström är en av alla som inte fått viktiga brev från sjukhus eller vårdcentraler.

– Jag hade varit på magnetröntgen. Men sedan kom det aldrig något brev med posten, berättar hon.

Hon berättar att också kallelser uteblivit.

– Jag litar inte alls på postgången, säger Denise Högström.

Bring bekräftade att de haft problem, men pekade också på att deras siffror ser klart bättre ut nu. Det har varit ett år fyllt av hjärta och smärta. Precis som livet.

Läs mer: Brev från sjukhus försvinner


3 virala succéer

1. Pizzor stora som elefantöron

Standardpizzan på Robbans är av jätteformat.

Jättepizzorna på Robbans Pizzeria i Tumba har gett eko runt om i Stockholm. I 20 år har de gapigt stora pizzorna varit ett utflyktsmål från när och fjärran.
– Det är 200 gram deg och det använder man även på andra pizzerior. Vi gör bottnarna lövtunna. Det är vårt koncept, säger pizzabagaren Yilmaz.

Läs mer: Jättepizzan – utflyktsmål i Botkyrka

2. Hunger efter nya butiker

Kön var lång vid öppningen klockan 10 på torsdagen. "Jag har köat sedan klockan åtta i morse" sade Fittjabon Abraham Yanikian som skulle göra öppningsklipp.

Folk är hungriga på nyetableringar. Särskilt när de fyller upp något som stått öde och tomt. Efter sommaren öppnade butiken Dollarstore i Fittja. Lokalerna som Coop hade övergett har stått tomma länge och butiken blev granne till nöjespalatset Exploria. Under året fick också Salems centrum och Hallunda centrum nya ägare.

Läs mer: Långa köer när kedjan öppnande

3. Supertecknaren i Fittja

medya

Inte bara Hollywoodstjärnorna gillar Fittjabon Medya Bulduks teckningar. Det gör läsarna också. Medya började lägga ut sina teckningar på Instagram för ett par år sedan. I dag följs hennes konto konto av över 36 000 personer. I Botkyrka har hon varit en doldis hittills.
– Jag har aldrig haft någon utställning, säger Medya.

Läs mer: 36 000 följare – men okänd i Botkyrka


Kristallkula

Så blir 2017 i Botkyrka och Salem

Det är ingen vild gissning att det blir fortsatta konflikter när nya byggen ska klubbas. Människor ska ha någonstans att bo, men samtidigt går orörd natur förlorad när nya hus och nya grannar ska in. I Rönninge startar bygget av de första husen i nya centrum och kanske kommer det också någon hint om det går att få loss pengar till den trafikplats i norra Botkyrka som är en förutsättning för butiker och företag i storsatsningen Södra Porten.