ANNONS

18 år sen – så minns vi Posten på Sturegatan

Postkontoret 172 20 Sundbyberg Sturegatan 35 Postkontoret Sundbyberg 1 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitti Sundbyberg
Postkontoret 172 20 på Sturegatan 35.
Lång innan bredband fanns i varje hem och fyndigheter som bank-id slagit igenom gick människor till postkontoren för en mängd olika nödvändigheter. Mitt i ser tillbaka på tiden innan Postnord – Posten i ett samhälle som inte hade riktigt lika bråttom som i dag. Man stod nämligen i kö hela tiden.
ANNONS

För er som inte var med: Före 2001 fanns det postkontor där man gjorde mycket av det som vi i dag sköter på nätet. Vid månadsskiftet stod man i kö på Posten för att betala hyra och räkningar. Den tjugonde varje månad var köerna extra långa när folk skulle lösa in sina pensions- och barnbidragsavier. Och det var här man postade brev och hämtade paket.

Här kunde man också:

 • Skaffa ID-kort
 • Skicka pengar inom Sverige och till utlandet
 • Lösa in checkar
 • Köpa resecheckar
 • Växla utländsk valuta
 • Handla med aktier
 • Låna pengar
 • Ta ut och sätta in kontanter
 • Poströsta
 • Postfaxa (om du inte hade egen fax)
 • Skicka telegram
 • Köpa biljetter till teaterföreställningar

Fattig som rik

För många av de här sakerna fanns inga andra alternativ. All hantering var analog och manuell. Posttjänstemännen satt bakom kraftigt glas och pratade genom en liten glaslucka (tänk Forex). De slog i kataloger, stämplade papper och granskade underskrifter.

Posten hade egna försäkringar och sin egen bank, PK-banken som senare blev Nordea.

Postkontoret 102 60 Stockholm Folkungagatan 51-53 Postkontoret Stockholm 4 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Södermalm

Postkontoret på Folkungagatan 51, som det såg ut 1986. Foto: Postmuseum

Servicen lämnade en del att önska. Öppettiderna var omöjliga och leenden på andra sidan disken var sällsynta, men i gengäld skötte tjänstemännen allt och kunderna kunde förbli lyckligt ovetande om OCR-nummer. Och man behövde inte hålla reda på ett enda lösenord.

Postkontoret 125 03 Älvsjö Svartlösavägen 181 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Söderort - Liljeholmen, Hägersten, Gröndal och Älvsjö

Vad gjorde de på Posten efter kl 18? Fortfarande vet ingen. Foto: Postmuseum

I kön på posten möttes alla i samhället, gammal som ung, rik som fattig. Man nickade tyst till grannar och vänner i kön.

ANNONS

Nedläggning och avveckling

1994 blev Postverket aktiebolaget Posten, till en början helt ägt av svenska staten. Under 1990-talet blev det allt mindre spring på Postkontoren, när mer och mer kunde skötas elektroniskt och automatiskt. Bankomater, telefonbanken och autogiro gjorde att man slapp mycket av köandet på posten.

I slutet av 1990-talet var det inte många kunder kvar. 2001 avvecklades postkontoren, trots protester, och hanteringen av brev och paket togs över av butiker.

2009 gick Posten ihop med sin danska motsvarighet och bildade Postnord – en sammanslagning som har fått mycket kritik.

Postkontoret 100 28 Stockholm Sankt Eriksgatan 51 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Kungsholmen

Posten på Sankt Eriksgatan 51. Foto: Postmuseum

Så minns Sumpan postkontoret 172 20

Det första postkontoret i Sundbyberg öppnade 1877. 125 år senare stängdes Postkontoret 172 20 på Sturegatan 35 igen. Det var ett av de större postkontoren i Sundbyberg. Det klappade igen 9 oktober 2002 i samband med den generella övergången till postombud.

1877 öppnade det första postkontoret i Sundbyberg. Under åren kom Postkontoret 172 20 på Sturegatan 35 att bli ett av de största i staden. Men 9 oktober 2010 satte de sitt sista frimärke då de stängde ner i samband med övergången till postombud.

18 år senare är det fortfarande många som minns postkontoret. Lokaltidningen Mitt i Sundyberg har plockat ihop några av läsarnas minnen.

Postkontoret 172 20 Sundbyberg Sturegatan 35 Postkontoret Sundbyberg 1 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitti Sundbyberg

Postkontoret Sundbyberg 1. Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum

Melinda skriver: Min pappa Thomas jobbade där som brevbärare hela min uppväxt, 70- tal till 90-tal. Jag sommarjobbade där. Innan dess följde jag med pappa dit. Jätteroligt att få hjälpa till att blada reklam och sortera post! Minns även lukten inne på kontoret.

Mari: Där hämtade jag ut lönen i kontanter. Minns doften där inne! Var där med mamma Erna många gånger också.

Gunilla: Gjorde min första prao där!

Peter: Mitt buntvarv började där fem dagar i veckan.

Marie: Jag kommer också ihåg, jag gick dit och betalade min första räkning (100 år sedan).

Anki: Jag pryade där på 60-talet.

Marie: Jobbade där -84, som postkassörska, köpte en rosa armbandsklocka i form av en björn. Levde på vetekli en hel sommar.

Postkontoret 163 03 Spånga Spångavägen 329 Postkontoret Spånga 3 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Spånga

Postkontoret på Spångavägen 329. Foto: Postmuseum

Postkontoret 194 20 Upplands Väsby Väsby Centrum Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitti Upplands Väsby

Postkontoret i Väsby centrum. Foto: Postmuseum

Bilderna i det här reportaget kommer från Postverket som inför en omskyltning 1986 lät fotografera alla sina lokaler. Tack till Postmuseum för bilderna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.