ANNONS

Minns du postkontoren på Lidingö?

Postkontoret 181 07 Lidingö Bodalsvägen 2A Postkontoret Lidingö 7 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Lidingö
Självklart 1986. Historia idag. Posten i Baggeby.
Minns du postkontoren i Larsberg, på Friggavägen och i Bodal?
Här bjuder vi på en bildskatt från ett stycke vardag som fanns tills alldeles nyss, men som nu framstår som en annan värld.
ANNONS

För er som inte var med: Före 2001 fanns det postkontor där man gjorde mycket av det som vi i dag sköter på nätet. Vid månadsskiftet stod man i kö på Posten för att betala hyra och räkningar. Den tjugonde varje månad var köerna extra långa när folk skulle lösa in sina pensions- och barnbidragsavier. Och det var här man postade brev och hämtade paket.

Här kunde man också:

 • Skaffa ID-kort
 • Skicka pengar inom Sverige och till utlandet
 • Lösa in checkar
 • Köpa resecheckar
 • Växla utländsk valuta
 • Handla med aktier
 • Låna pengar
 • Ta ut och sätta in kontanter
 • Poströsta
 • Postfaxa (om du inte hade egen fax)
 • Skicka telegram
 • Köpa biljetter till teaterföreställningar

Fattig som rik

För många av de här sakerna fanns inga andra alternativ. All hantering var analog och manuell. Posttjänstemännen satt bakom kraftigt glas och pratade genom en liten glaslucka (tänk Forex). De slog i kataloger, stämplade papper och granskade underskrifter.

Posten hade egna försäkringar och sin egen bank, PK-banken som senare blev Nordea.

Postkontoret 181 07 Lidingö Bodalsvägen 2A Postkontoret Lidingö 7 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Lidingö

Postkontoret på Bodalsvägen 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Lidingö

Servicen lämnade en del att önska. Öppettiderna var omöjliga och leenden på andra sidan disken var sällsynta, men i gengäld skötte tjänstemännen allt och kunderna kunde förbli lyckligt ovetande om OCR-nummer. Och man behövde inte hålla reda på ett enda lösenord.

Postkontoret 181 04 Lidingö Larsbergstorget 5 Postkontoret Lidingö 4 Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Foto: Postmuseum Mitt i Lidingö

Postkontoret på Larsbergstorget. Minns du det?

I kön på posten möttes alla i samhället, gammal som ung, rik som fattig. Man nickade tyst till grannar och vänner i kön.

ANNONS

Nedläggning och avveckling

1994 blev Postverket aktiebolaget Posten, till en början helt ägt av svenska staten. Under 1990-talet blev det allt mindre spring på Postkontoren, när mer och mer kunde skötas elektroniskt och automatiskt. Bankomater, telefonbanken och autogiro gjorde att man slapp mycket av köandet på posten.

 

Gamla postkontoret i Larsberg på Lidingö fotograferad 1983

Gamla postkontoret i Larsberg på Lidingö fotograferat 1983.

I slutet av 1990-talet var det inte många kunder kvar. 2001 avvecklades postkontoren, trots protester, och hanteringen av brev och paket togs över av butiker.

2009 gick Posten ihop med sin danska motsvarighet och bildade Postnord – en sammanslagning som har fått mycket kritik.

Postkontoret på Friggavägen 22 - 181 20 Lidingö - Postkontoret Lidingö 1 - Inventering av postens lokaler för omskyltning 1986. Mitt i Lidingö Foto: Postmuseum

Även på Friggavägen fanns ett postkontor.

Bilderna i det här reportaget kommer från Postverket som inför en omskyltning 1986 lät fotografera alla sina lokaler. Tack till Postmuseum för bilderna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.