ANNONS

Så minns vi västerorts nyhetsår 2017

Mitt i listar de största nyheterna i Hässelby-Vällingby 2017.
Mitt i listar de största nyheterna i Hässelby-Vällingby 2017.
Säpo hissade sig in i höghus, Vällingby centrum bytte namn, inrikesminister tog fast MC-tjuvar och skolbussar delades upp efter kön.
Mitt i listar 2017 års största nyheter i Hässelby-Vällingby!
ANNONS

Årets kungliga miss

I mars fick Maltesholmsskolan kungligt besök av självaste drottningen tillika Majblommans högsta beskyddare. Men när hon skulle köpa årets första majblomma av femteklassaren Zacharias Arrach så blev stämningen något obekväm – hon hade inte tillräckligt med pengar med sig. Till slut gick köpet på 280 kronor igenom och stämningen blev desto gladare.

– Det var det roligaste jag någonsin varit med om! sade då 13-åriga Patricia Patros om mötet med drottningen.

Årets nostalgi

Hässelby familjehotell

I höstas släpptes boken  ”Hässelby familjehotell – En folkhemsdröm som försvann…”. Och vi passade på att träffa några av författarna till boken för att prata minnen om hur det var att växa upp i huskomplexet i Hässelby gård. Och artikeln blev en riktig webbsuccé – en av Mitt i Västeorts mest lästa under året.

Donnar Strindlund minns hur han och kompisarna inte drog sig för att hitta på bus. På första våningen fanns flera telefoner.

– Vi brukade ringa till två personer samtidigt och lägga ihop telefonerna, och det blev ju väldigt roligt när de fick förklara för varandra att det inte var någon av dem som hade ringt upp, säger han.

Årets webbraket

Patienten tog fram en pistol och började skjuta mot ambulanssköterskan Ulrika Sundset. Året var 2014, men i år träffade Mitt i Ulrika som berättade om upplevelsen offentligt för första gången i mars.

– Vi fick fly för livet. Han sköt många gånger, kanske sex eller sju gånger, och vi sprang åt olika håll över gräsmattan, berättade Ulrika Sundset.

ANNONS

Mannen hade alldeles nyligen mordhotat ambulanspersonal – men det var inget som sköterskorna fick veta innan utryckningen.

Under mötet med Mitt i vittnade Ulrikas kolleger om hot och våld som de upplever allt oftare. Och de berättade också att de vill se en lagändring så att ambulanspersonal ska få veta om patienterna tidigare varit hotfulla innan de rycker ut.

Artikeln blev den mest lästa på Mitt i Västerorts webbsida någonsin.

Årets västerortshjälte

Lotta Hager, Hässelby golf

Undet året blev Lotta Hager, vd för Hässelby golf, nominerad till Mitt i:s idrottshjälte. Hon startade golf för funktionshindrade för fem år sedan.

– Det ger väldigt mycket för hjärta och själ. Mycket skratt och gemenskap, sade hon.

Årets praktikant

Med Hässelbydekal på polisvästen, silverkedja runt halsen och hård blick tittade dåvarande inrikesministern Anders Ygeman rakt in i kameran på bilden som han lade upp på Twitter. ”Igår kväll åkte jag med ingripandepoliser i Västerort. Tog en motorcykeltjuv på bar gärning. Bra hjälp av vakna medborgare. Ryggsäcken med brottsverktygen hittade jag i en buske.” Så skrev dåvarande inrikesministern Anders Ygeman (S) på Twitter efter ett minst sagt dramatiskt studiebesök på lokalpolisområde Vällingby.

– Det är jättebra att de kommer och visar att de bryr sig och de är jättevälkomna även framöver. Vi berättade om vår vardag så att de fick en bild av hur polisens omorganisation har påverkat oss, sade områdespolisen Matti Rönnqvist till Mitt i om Ygemans besök i juni.

Årets dramatik

Den 5 juli kunde Vällingbybor skåda en ovanlig syn. På ett höghus hissade sig minst två mörkklädda personer in i genom ett fönster – och Mitt i var först med att berätta vad det hela handlade om. Vid 12-tiden tog sig poliser upp på taket på ett höghus bakom Vällingby centrum.

Det var den nationella insatsstyrkan som på uppdrag av Säpo som tog sig in via fasaden för att gripa två män misstänkta för att ha brutit sig in i olika skyddsobjekt, fotat av dem och spridit bilderna på nätet. Ett brott som Säpo ser allvarligt på.

– Det finns uppgifter där som inte får röjas, sade Simon Bynert, presstalesman på Säkerhetspolisen.

Årets bild

Rökmaskin Vällingby centrum

Efter att hösten 2016 kantats av butiksrån mot telefonbutiker i Vällingby centrum gav sig tjuvarna på andra butiker. Så kallade pollar sattes upp för att hindra bilburna gärningsmän att komma in i centrum – och JC testade ett helt nytt grepp: rökalarm. Och Mitt i var med när maskinen testades för första gången.

Först började det pipa med några sekunders mellanrum. Sedan blev tjutet mer ihärdigt. Plötsligt började röken bolma ut ur maskinen ovanför kassan. Och det gick snabbt. På någon minut stod vi i en tjock, vit rök. Till slut såg vi ingenting.

Det var den första JC-butiken i landet som får ett röklarm.

– Det är här vi har haft flera inbrott, säger Tomas Stjernenfall, säkerhetschef för JC Sverige.

Årets ramaskri

”Vill du tjäna pengar på att bli fotograferad? Då har du sökt rätt”. Så började texten på lapparna, som Mitt i var först med att rapportera om. I slutet av november hittades lapparna uppsatta på olika ställen, nära både Björnbodaskolan och Torparmors förskola. Flickor mellan fem och 12 år erbjöds upp till 200 kronor för att ställa upp på lättklädda bilder – och det fanns dessutom ett lättklätt barn på lappen.

– Vi vet inte om det här med fotograferingen är något som pågår eller om det är ett osedvanligt osmakligt skämt där någon vill ha uppmärksamhet. Riv ner lapparna så fort ni ser dem. Och ser ni någon som sätter upp lapparna – ring oss omedelbart, sade Håkan Thor vid lokalpolisområde Vällingby.

Årets skandal

Vällingby hamnade på hela Sveriges läppar när Kalla fakta i april avslöjade att Al-Azharskolans personal delade upp pojkar och flickor i skolbussarna. Mitt i var på plats när rektorerna höll presskonferens. De menade att de inte kände till uppdelningen. Rektorn Hussein Ibrahim tackade granskningen och tog tillsammans med övriga skolledningen på sig ansvaret för könsuppdelningen.

– Det här är inget som vi från skolans skola står för, det är inget som ska existera i det svenska samhället. Vi borde haft bättre insyn i det här, säger Roger Lindquist.

I somras slog Diskrimineringsombudsmannen fast att uppdelningen inte innebar någon överträdelse i lagen.

Årets namnbyte

Efterlängtat. Så kan känslorna kring namnbytet på stadsdelsområdets största centrum sammanfattas i ett ord.

Den 14 november 1954 invigdes Vällingby centrum som hjärtat i ABC-staden. 50 år senare, 2004-2008, rustades centrumet upp och fick namnet Vällingby city, något som alltsedan dess retat upp Vällingbyborna.

Men City-perioden tog abrupt slut i september i år. I samband med att Vällingbys grafiska identitet uppdaterades återtog man namnet Vällingby centrum. Och den positiva responsen blev total.

Och det fanns ingen risk att namnbytet skulle förvirra besökarna, enligt centrumledaren Camilla Lager.

– Tvärtom, vi tror att det blir mindre förvirrande. De allra flesta säger Vällingby centrum, så det blir mer som att ordningen är återställd. Vi går tillbaka till hur det förväntas vara och ska vara, sade hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.