ANNONS

”Domen kan minska den olagliga gaturacingen”

Streetracetävling i Stockholm. OBS: Friköpt av frilansare, får användas när vi skriver om streetrace. Av bildtext ska det framgå att det är (arkiv)bild tagen vid annat tillfälle.
Arkivbild tagen vid ett streetrace i Stockholm.
Hovrättsdomen om att den omtalade streetrace-bilen ska förverkas kan innebära att den olagliga streetracingen minskar i Stockholm. Detta säger polisens huvudutredare i fallet till Mitt i.
ANNONS

Den 1 december kom hovrättsdomen i det så kallade streetrace-fallet.

Bilen ska enligt åklagare och domstolen ha använts i mellan 10 till 20 olagliga streetrace, och hovrätten gick på tingsrättens linje och förklarade bilen förverkad.

Polisens huvudutredare i fallet säger nu till Mitt i att domen kan få konsekvenser för hela streetracingkulturen i Stockholm.

– Domen innebär att vi kan utveckla vårt arbetssätt och arbeta mer underrättelsebaserat. Därmed behöver vi inte utsätta oss själva, allmänheten eller de som håller på med detta för risk. Detta öppnar upp för oss att åka ut och ta fordon i beslag när fordonen står stilla, på en annan plats än där brottstillfället sker, säger han.

Stockholmspolisens chef för trafiksektionen, Göran Bolinder, säger att domen även kan skrämma folk från att investera stora pengar i dessa bilar. Ser du också den följden?

– Nej, så ser jag absolut inte på det. Det finns ju legala alternativ, man kan tävla på bana. Detta handlar inte om att avskräcka som jag ser det. Det finns för få lagliga banor, det är för krångligt med försäkringar och avgifter och sådant. Men det är en annan fråga, och det kan jag inte påverka, säger polismannen.

–  Jag spelar trummor i ett liveband på fritiden men bara för att det finns för få krogar som bokar liveband, så kan jag inte sätta mig på E4:an och spela trummor. Detta handlar mer om att lägga fokus på att folk ska ägna sig åt sin hobby på ett lagligt sätt.

Men trafikchefen menar att dessa förare inte vill vara på lagliga banor?

– Det där är från person till person. Visst, intrycken jag fått efter att ha läst kommentarer och inlägg om den illegala racingen är att man tycker det är lite busigt att köra på gatan, att det är en del av charmen. Och detta kanske inte går att stoppa helt och hållet, men åtminstone borde vi kunna påverka de som kör att mer välja lagliga banor. Att vi kan få lite sådana effekter. Att vi kanske kan minska problemet, det tror jag på, säger polismannen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.