ANNONS

Hon vill minska barns stress genom mindfulness

Maja Öbergs bok Pluttens mindfulness är Sveriges första barnbok om mindfulness.
Maja Öbergs bok Pluttens mindfulness är Sveriges första barnbok om mindfulness.
Allt fler barn stressar i vardagen. Det menar Väsbybon och mindfulnessinstruktören Maja Öberg. Nu skriver hon böcker och anordnar kurser för att hjälpa barn minska stressen som sociala medier och höga krav i skolan kan ge.
ANNONS

För många är mindfulness ett sätt att komma i kontakt med sin närvaro, lära känna sig själv och minska den dagliga stressen.

Till Maja Öbergs mindfulnesskurser kommer barn för att meditera, massera sina egna händer och för att få möjlighet att uttrycka sina känslor genom att sätta ord och färger på dem. Syftet är att barnen ska öka sin självkännedom, och därmed bättra på sin självkänsla.

– Det är viktigt att barn får upp ögonen för att de kan ge sig själva återhämtning och avslappning. Bryr man sig om sig själv så tar man också bättre hand om sig själv, säger Maja Öberg.

Allt fler barn stressar

Hennes kurser riktar sig till barn mellan sju och tolv år. Att öva mindfulness redan i tidig ålder kan förebygga mycket av den psykosociala ohälsan som många barn upplever i mellan- och högstadiet, menar Maja Öberg.

Behöver barn i så ung ålder verkligen lära sig om mindfulness?

– Alla barn behöver inte mindfulness, men det kan vara en bra grej att få in tidigt för att förebygga stress. Sociala medier – att hela tiden jämföra sig själv med andra – högre krav i skolan och stressade föräldrar gör att stressen kryper ner i åldrarna.

Skriver barnböcker om mindfulness

Maja Öberg har själv erfarenhet av utmattningssyndrom. Under läkningen utbildade hon sig till certifierad mindfulnessinstruktör. I dag driver hon Gröna Huset i Väsby och 2017 släppte hon Pluttens mindfulness, Sveriges första barnbok i ämnet.

– Jag har alltid varit intresserad av just barns hälsa, hur de mår och hur de kan må bättre. Jag håller kurser för vuxna också, men tycker det är mycket roligare med barnen.

Nu är hon aktuell med boken Håll balansen och må bra, vars målgrupp är barn och unga i skolåldern.

ANNONS

– Den ska till tryck snart och kommer ut i slutet av maj eller början på juni. Det blir den första svenska faktaboken om mindfulness som riktar sig direkt till barn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.