De minskade matsvinnet – med mindre tallrikar

Mindre tallrikar är modellen på Rudbecksskolan.
Mindre tallrikar är modellen på Rudbecksskolan.
Tack vare mindre tallrikar har matsvinnet på Rudbeckskolan minskat med 30 procent på ett år.
Det rapporterar Sveriges Radio P4.

Det senaste året har Rudbecks gymnasium minskat sitt matsvinn med 30 procent, rapporterar Sveriges Radio P4.

Och lösningen var enkel.

Med hjälp av mindre tallrikar har eleverna fått tänka efter en extra gång hur mycket mat de egentligen vill ha.

– Ja, för då blir det automatiskt att man måste ta lite mindre portioner, och om man är hungrig så tar man fler gånger, säger eleven William Wetterud till kanalen. 

Idag slängs ungefär 70 kilo mat om dagen på Rudbeck, och skolans ambition är att minska svinnet ytterligare.

– Vi ska se om vi kan hitta en dialog med eleverna kring att ändra inställningen till hur man tar mat och hur man tänker kring att man slänger mat, säger skolans servicechef Janne Kibal till Sveriges Radio.