ANNONS

Så minskar du bråken med ditt barn

arga barn, ledsen mamma, bbråk, konflikter, föräldrautbi
Nu kan du anmäla dig till föräldrautbildningar för att minska konflikterna med dina barn.
Har du många bråk med ditt barn? Nu erbjuder Skarpnäcks stadsdelsförvaltning flera kurser där föräldrar får lära sig att minska konflikter och stärka relationer.
ANNONS

Många föräldrar tycker att tillvaron med barnen är fylld av alldeles för många bråk. Det vill Skarpnäcks stadsdelsförvaltning råda bot på och erbjuder nu flera kurser för att stärka vuxna i deras föräldraroll.

På kurserna får man bland annat lära sig hur man minskar konflikterna med sina barn.

– Det handlar mycket om vardagskonflikter som att komma iväg på morgonen, att gå och lägga sig på kvällen eller att göra  läxorna hemma, säger Dan Forsström, familjebehandlare på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Men det är inte där man börjar.

– Vi ber föräldrar att inte börja med att lösa konflikter utan att börja med att bygga mer goda situationer med sitt barn. Om man gör så blir människor mer villiga att samarbeta. Det är regel nummer ett, säger Daniel Forsström.

Ett annat råd är att se över vilka konflikter som man kan avstå ifrån.

– Man ska inte se allt som en strid. I vissa situationer kan det vara bra att curla sitt barn och hjälpa det med saker som det rent åldersmässigt borde klara av, för att undvika en konflikt, säger Daniel Forsström.

Det kan exempelvis vara att klä på ett barn när man har bråttom till jobb och förskola.

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning har tre olika föräldrautbildningsprogram. ABC och Komet är beteendeträningsprogram där ABC riktar sig till föräldrar med barn i åldrarna 3-11 år och Komet riktar sig till föräldrar till 12-18-åringar.

ANNONS

– ABC-programmet är ett generellt föräldrastödsprogram där man går i grupp med andra föräldrar och får en metodik och ett förhållningssätt. Man sitter i grupp och pratar, får med sig ett material och testar det hemma och pratar sedan om det i grupp efteråt. Det handlar främst om att bygga en god relation till sitt barn. Komet är samma sak fast för äldre barn.

Det tredje programmet heter Bekräftande och samspel.

– Det är ett känslobaserat föräldraprogram som riktar in sig på att lugna ner eldiga affekter om det blir bråk. Tanken är att man ska öka barnens känsla av att känna sig förstådda av sina förädlar genom att spegla och bekräfta barnet. När ett barn växlar upp och hamnar i affekt är det inte alltid bäst att försöka rätta barnets beteende för då kan det bli så att man eldar på barnets känslor, säger  Daniel Forsström.

Även i det programmet får föräldrarna med sig olika övningsuppgifter hem.

Kurserna startar i början av nästa år.

På torsdag den 7 december kl 18 informerar stadsdelsförvaltningen om kurserna i Bagarmossens Folkets hus. Där kan man även anmäla sig. Anmälan kan även göras direkt till stadsdelsförvaltningen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.