Minskning av inbrott – trots ökänd månad

Bostadsinbrotten i Huddinge ökar.
I februari sker vanligtvis många inbrott.
Februari är en ökänd månad när det kommer till inbrott, och inatt skedde ytterligare tre. Trots detta visar siffrorna en minskning jämfört med för några månader sen, säger Stefan Olsson på Solnapolisen.

– Det är bättre än i november då vi hade fem-sex per dag.

Under februari månad har det skett lika många inbrott i Solna och Sundbyberg som det har passerat dagar.

Natten till idag skedde tre – ett försök i Solna och ett fullbordat i vardera kommun.

Totalt landar alltså siffran på 13 under februari – en siffra som ändå är en minskning jämfört med för några månader sen, säger Stefan Olsson på Solnapolisen.

– Det är naturligtvis inte bra att vi har två inbrott och ett försök, men det är bättre än i november då vi hade fem-sex per dag.

Han säger dock att det är för tidigt att uttala sig om huruvida trenden kommer hålla i sig.

– Man ska inte säga att det är slut, för då kommer väl någon och gör inbrott för att vi bestämmer oss för att slappna av.

Ökänd månad

Enligt Stefan Olsson är just februari månad vanligtvis ökänd när det kommer till inbrott, och Solna och Sundbyberg ligger relativt bra till jämfört med övriga distrikt.

– Framförallt de södra distrikten ligger fortfarande fruktansvärt högt, säger han.

Enligt polisen är det flera olika grupper som utför inbrotten – både hitresta ligor och inhemska, och vanligast är att lägenheter drabbas.

Under hösten 2017 var Råsunda i Solna och Stora Ursvik i Sundbyberg särskilt utsatta, och trots att ett antal gärningsmän har gripits är problemet många gånger att de byter område så fort polisen markerar platsen.

– Vi jagar runt dem där de är aktiva för att störa ut dem helt enkelt. Det är så vi får jobba, säger Stefan Olsson.