ANNONS

55 minuter längre till vårdcentralen när bussar dras in

Indragen busslinje på Värmdö.
Berit Ekström, 73, och Lennart Lindahl, 70, tycker att de indragna busslinjerna är svek av Värmdö kommun och SL.
Omkring 1200 invånare i Farsta slottsvik drabbas när SL drar in deras hållplatser för fyra busslinjer från och med den 15 december.
Pensionärerna i de 49 bostäderna i bostadsrättsföreningen Farstavik räknar med mer färdtjänst, bilåkande och innesittande.
ANNONS

Från den 15 december drar SL in hållplatserna Farsta slott och Öhmans väg på buss 428, 429, 430 och 467.

Förändringarna innebär att de omkring 1200 människorna som bor i Farsta slottsvik inte har några bussar att åka med efter klockan 19.00 på vardagar och endast sex respektive fem avgångar i vardera riktning på lördagar och söndagar mellan 11.43 och 16.00.

Indragen busslinje på Värmdö.

Många av medlemmarna i bostadsrättsföreningen Farstavik är upprörda över de indragna bussturerna. Från vänster: Karl-Ivar Renström, Marianne Renström, Inger Karlsson, Bernt Larsson, Lennart Lindahl, Berit Ekström, Eva-Lena Fagerberg, Håkan Beijer, Suzanne Beijer Agduhr, Henry Björkström, Ingrid Sjödin, Ingrid Sjöbeck, Monica Björkström, Ulla Sundqvist, Anne Schröder, Britt-Marie Gustafsson och Kerstin Ekholm.

”Känns inte som att de har använt hjärnan”

I våras svarade Värmdö kommun Region Stockholm att förändringarna var ”glädjande” eftersom ”resande från Brunn får en kortare resväg till vårdcentralen och Gustavsberg”.

– Det känns inte som att de har använt hjärnan, säger Berit Ekström, 73.

– Katastrof! Nu får vi gå i stället för att åka buss, säger Britt-Marie Gustafsson.

5 minuter till vårdcentralen blir 60

Många behöver regelbundet ta sig till Gustavsbergs vårdcentral för provtagningar på morgonen. Efter den 15 december kan resan dit kan också bli en prövning om de får de en tid för klockan 10.00.

I stället för fem minuter med buss 467 från Farsta slott kan bussresan ta uppåt en timme. Först får de ta buss 423 till Nacka trafikplats, gå över motorvägen och ta bussen till Gustavsbergs centrum och sedan byta till buss 423 mot vårdcentralen.

ANNONS

Dessutom är hållplats Vårdcentralen är tillfälligt indragen ”då bussen inte kan köra på Odelbergs väg som planerat”, skriver SL. Närmaste hållplats för den som ska till vårdcentralen blir i stället Farstaviken eller Hamnen.

Otrygg gångväg

Alternativet är att promenera vilket de räknar med tar 15-20 minuter. Men den 750 meter långa vägen längs Farstaviken till vårdcentralen känns enslig och otrygg.

– Det är ingen som hör mig skrika om jag skulle ligga där vid vägen, säger Ingrid Sjödin.

– Det är diskriminering. Ska inte äldre kunna känna sig trygga? säger Anne Schröder, 66.

”Jag kommer nog åka mer färdtjänst”

Alla i föreningen känner sig inte heller tillräckligt starka eller rörliga för kunna att gå hela vägen.

– Jag kommer nog att åka mer färdtjänst. Men det kostar ju 78 kronor per gång, bussar är ju gratis för oss som har rätt till färdtjänst, säger Karl-Ivar Renström.