ANNONS

Mio sprider glädje bland äldre

Vårdhunden Mio och Karin Åsen bildar ett vårdhundsteam som besöker äldreboendena Klingsta, Storkalmar, Stocksundsgården och Annebergsgården varje vecka. Ulrika von Stedingk ­belönar Mio med godis.
Vårdhunden Mio och Karin Åsen bildar ett vårdhundsteam som besöker äldreboendena Klingsta, Storkalmar, Stocksundsgården och Annebergsgården varje vecka. Ulrika von Stedingk ­belönar Mio med godis.
Mer voffsing och mindre medicin.

Det är en ekvation som man hoppas går ihop på flera kommunala äldreboenden i Danderyd.

– Det är en väldigt positiv åtgärd för de boende, säger verksamhetschef Anneli Kinnunen.
ANNONS

Skylten ”Mio är här i dag” hänger på dörren utanför en av avdelningarna på Klingsta äldreboende.

Mio, en tollare på fem år, har snabbt blivit bästis med flera av de äldre som bor här. Han går omkring inne på avdelningen med sin väst som det står ”vårdhund” på, viftar på svansen och sprider glädje omkring sig.

– Det är härligt med hund. När Mio kommer hit blir det ett trevligt avbrott i vardagen, säger Ulrika von Stedingk som bor här.

Sedan ett drygt år tillbaka kommer han och hundföraren Karin Åsén på ett par timmar i veckan på de kommunala äldreboendena i Danderyd.

– De boende som träffar Mio blir glada och trivs med lite hundliv runt sig. Han stimulerar till samtal och det blir en hel del hundprat, säger Anneli Kinnunen, verksamhetschef på Klingsta äldreboende.

De senaste åren har det blivit allt populärare med djur på äldreboenden i landet. Mio började arbeta med de äldre i Danderyd en gång i veckan för nästan ett år sedan och nu har hans närvaro blivit så pass populär att man beslutat att låta Mio ska komma två gånger per vecka.

– Det är en väldigt positiv åtgärd för de boende. Vi strävar alltid efter att hålla ned medicinförbrukningen och vårdhund kan bidra till detta, säger Anneli Kinnunen.

Forskning har visat att djur på äldreboenden har en positiv effekt på de äldres hälsa.

– Flera studier, både svenska och utländska, har visat på att de äldre blir lugnare, får minskad oro och bättre sömn när djuren är närvarande, säger Lena Lidfors vid Svenska lantbruksuniversitetet.

ANNONS

Mio är en utbildad vårdhund och besöker de äldre varje vecka på remiss från legitimerad vårdpersonal. Syftet är att hans närvaro ska bidra till att dämpa oro och nedstämdhet och att få äldre att röra på sig mer, vilket ger bättre balans och styrka.

– Vi träffar de boende som har remiss mellan sex och åtta gånger. Vi stimulerar de äldre till rörelse, till exempel genom en promenad, säger Karin Åsén.

När Mio arbetar har han förutom det svarta täcket även en legitimation som styrker att han är utbildad.

– När han får täcket på sig vet han att ”nu ska jag jobba”. Han är alltid kopplad och får signal när det är okej att gå fram och hälsa på någon, säger Karin Åsén.

Om Mio bidrar till mindre medicinering är svårt att säga, menar Anneli Kinnunen.

– Men vi kan se att de äldre som träffar honom mår bättre och rör sig mer än de som inte träffar honom. Dessutom sprider Mio ett lugn omkring. Flera äldre längtar efter nästa gång Mio kommer på besök och har tänkt ut vad de ska hitta på tillsammans.

En av de som längtar varje vecka är Kerstin Niklasson.

– Jag har haft hund. Bland annat en schäfer som jag saknar mycket. Det finns ingenting som är så hjärtligt som att träffa en hund. Blicken man får säger allt.

Fakta

Andra djur som besöker vården

Bondgårdsbesök och bokningsbara minihästar för äldre i Sollentuna.

Lamm, hundar och ponnys besökte i somras ett äldreboende i Åkerbserga.

Minihästarna Asco och Dino besöker Hedvigsgården i Upplands Väsby.

Höns på ett äldreboende i Vallentuna.

Minigrisen Sture besökte äldre i Tullinge.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.