ANNONS

Mirakelkatten Chili är årets lussekatt i Danderyd

Mirakelkatten Chili från Djursholm årets lussekatt.
Chili utsågs till "Årets lussekatt" av Mitt i. Priset var kattgodis.
Familjen Mathiesens fick veta att deras katt hade en obotlig hjärtsjukdom. Veterinärerna på Albano sa att han inte skulle bli gammal. Fem år senare är han friskförklarad - och har Djursholms präktigaste päls. Möt mirakelkatten Chili.
ANNONS

När Emelie Mathiesen nominerade sin Chili till Årets lussekatt i Danderyd skrev hon att ”julen är miraklens tid – och här är en mirakelkatt. Inte många katter (eller inte någon alls faktiskt), har enligt veterinärerna på Albano lyckats bli frisk från hjärtsjukdomen som var så nära att ta honom ifrån oss”.

Mitt i var tvungna att få höra hela den osannolika historien.

Behandlades av Albanos hjärtspecialist

Hemma i köket i radhuset i Djursholm berättar Emelie och hennes mamma Cicci Mathiesen om sjukdomsförloppet. När Chili var 1 år märkte de att han inte var sig lik. Han var tanig och anfådd och det blev snabbt sämre. På Djursjukhuset Albano fick han träffa hjärtspecialist och akut behandling sattes in.

– Jag kommer inte glömma hur han låg och kämpade där i syrgastältet, säger Cicci.

– De var tydliga och sa ”vi vet inte hur det kommer gå för er katt”, säger Emelie.

Mirakel efter mirakel

Det första miraklet var att Chili klarade sig. Men med diagnosen HCM, en kattsjukdom som gör att hjärtat jobbar ineffektivt, skulle Chili inte bli gammal, sa veterinärerna. Ett tag senare var det dags för återbesök. Undersökningen gick bra och Chili kunde trappa ner på medicinerna. Och så fortsatte det.

Mirakelkatten Chili från Djursholm årets lussekatt.

Chili får sin päls kammat varje dag. På lucia blir det en röd rosett om halsen.

– Tillslut var de väldigt fundersamma. ”Det här ska inte gå” sa de på Albano. Nu är han liksom friskförklarad!, säger Emelie.

ANNONS

Lägg till alla farliga situationer han har försatt sig i så står det klart att Chili är en ovanligt tursam katt.

Har utsatt sig för mycket farligt

En gång kom hem haltandes och sårig efter vad Emelie och Cissi misstänker vara en påkörning. En gång försvann han mystiskt och satt förmodligen inlåst i ett garage i området. Och vid ett antal tillfällen har han varit på väg till annan ort genom att lifta med hantverkare och grannar.

– Antingen så har han nio liv och så har han använt de flesta nu. Eller så är han helt enkelt en mirakelkatt, säger Emelie.

Vaniljglass till fest

Det märks att Chili kommer från en kärleksfull familj. Pälsen är nykammad. Kattluckan leder ut till en specialbyggt uterum där han sitter och filosoferar om nätterna, nu sedan han blivit innekatt. Och till jul snålas det inte med favoriträtten som är vaniljglass.

– Om det är fest är det vaniljglass han ska ha. Det är lika obligatoriskt som sill för oss. Han kommer så fort vi öppnar kylen, säger Cicci.

Fakta

Det här är Chili

Ålder: 6 år

Kattras: Sibirisk katt

Familj: Emelie, Cicci och Rannar.

Bor: i radhus i Djursholm

Favoritmat: vaniljglass och grädde

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.