ANNONS

Orkade du inte läsa om budgeten? Här kommer snabbversionen!

Den grånblå majoritetens budget - lättförståeligt
Jonas Naddebo (C), Daniel Helldén (MP), Anna König-Jerlmyr (M), Lotta Edholm (L), Erik Slottner (KD). OBS. bilden är uppenbart ett montage.
40 matiga punkter för Stockholms ekonomi. Det var vad den grönblå majoriteten presenterade när de släppte sin budget för 2020 tidigare i veckan.
För alla er som inte orkade ta in det när det hände, men ändå vill hänga med – här kommer en mer lättsmält sammanfattning.
ANNONS

På onsdagen presenterade den grönblå majoriteten budgeten för Stockholms stad 2020. Det blir besparingar, satsningar, skatten lämnas oförändrad och oppositionen var kritisk. Allt följde den vanliga politiska gången.

Men för att sammanfatta budgeten i ultrarapid går att konstatera att stramare ekonomiska tider väntar för stockholmarna. Det ska bland annat göras med krav på effektivisering av stadens verksamheter med upp till två procent. Hur är upp till varje enskild verksamhet.

Med det avklarat presenterades även den digra listan på var alla miljarderna i budgeten ändå ska stoppas in. ”Gäsp”, tänker några av er. ”Jag får googla det där senare, kanske”.

Nej, zona inte ut ännu! Här nedan följer några av de viktigaste punkterna.

1. Stockholms stad slutar med vatten på flaska

Som ett steg i att nå de uppsatta klimatmålen slutar Stockholms stad att köpa in vatten på flaska.

Inte en dag försent tyckte många av Mitt i:s Facebookföljare, och artikeln har ”lajkats” över 1 000 gånger.

LÄS MER HÄR:

Stockholms stad slutar med vatten på flaska

ANNONS

2. Gympa på schemat i förskolan

Små barn rör sig för lite, anser den grönblå majoriteten. Därför ska fysisk aktivitet bli en självklarhet på Stockholms förskolor från och med nästa år.

LÄS MER HÄR:

Gympa på schemat ska få Stockholms förskolebarn att röra sig mer

3. Stockholm ska härma Tokyo

Tokyo diagonala övergångsställen

Diagonala övergångsställen i Tokyo. Foto: Mostphotos.

Diagonala övergångsställen, som till exempel finns i Tokyo, ska bland annat testas i stan.

Övergångsställena ska testas i korsningar där det samtidigt blir grönt vid alla övergångsställen samtidigt. Därefter får bilisterna grönt i en riktning och sedan grönt i den andra riktningen.

Staden ska även undersöka möjligheten att få färgade cykelbanor, asfalt som är färgad från start och inte målad på.

LÄS MER HÄR:

Stockholm ska bli Tokyo – med diagonala övergångsställen

4. Lärare på Stockholms problemskolor ska få högre lön

Skolorna i Stockholms stad för en pengapåse på 20,2 miljarder att dela på i budgeten för 2020 – 679 miljoner mer än i fjol.

– Vi vill satsa på skolor som är särskilt utsatta. Ge lönetillägg på skolor som har svårt att hitta lärare, sa skolborgarrådet Lotta Edholm (L).

LÄS MER HÄR:

Lärare på Stockholms problemskolor ska få högre lön

 

5. Bostadsbyggen

2010 sattes målet att 140 000 nya bostäder skulle ha byggts till år 2030.

Det målet håller den grönblå majoriteten fast vid, även om det på senaste tid gått trögare för just bostadsbyggandet i Stockholm. Prognosen för antalet påbörjade bostäder i år var 10 000, men det har man fått skriva ner till 5 100 påbörjade bostäder.

LÄS MER HÄR:

Halva tiden har gått – bara en tredjedel av bostäderna på gång

6. Mer pengar till kulturen

2019 var ett tufft år för kulturförvaltningen i Stockholms stad, med miljonbesparingar och 90 indragna tjänster. Men nu lovas andrum från de grönblå.

I budgeten förstärks kulturskolan med 15 miljoner kronor extra från fjolårets budget, och biblioteken får 16 miljoner extra.

LÄS MER HÄR:

Efter kraftiga sparkraven – mer pengar till kulturen i Stockholm

Oppositionens kritik

Oppositionen ledda av Socialdemokraterna och oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) skrädde inte orden när hon beskrev majoritetens budget.

– De gör så lite som möjligt, och gärna neddragningar. De vill ingenting med Stockholm och det är väldigt, väldigt tråkigt.

Att 2katten förblir oförändrad, samtidigt som fastigheter i ytterstan – som Vällingby centrum – ska säljas ser hon som ett exempel på att den grönblå majoriteten inte vill satsa på ytterstaden.

– De lägger miljarder på att renovera Östermalmshallen, men de säljer Vällingby centrum. Det är innerstan som gäller, resten existerar inte i deras ögon.

Karin Wanngard

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S). Foto: Pekka Pääkkö.

LÄS MER HÄR:

S-kritiken: ”Innerstan som gäller, resten existerar inte”


Vill du ha ännu mer?

För er som känner att denna genomgång inte var nog: Här nedan finns alla budgetens satsningar i sin helhet.

Håll till godo!

Här är Stockholms stads budget för 2020