ANNONS

Han missade den höga kanten – åkte omkull och bröt foten

Inge Nordin såg inte den höga trottoarkanten i Kallhäll. Körde omkull med sin permobil och bröt foten.
Inge Nordin visar att han kom åkandes från centrum och inte hann uppfatta den väldigt höga och ojämna trottoarkanten.
Kallhällsbon Inge Nordin var på väg till affären när marken plötsligt försvann under permobilen.
Han välte och bröt foten efter att ha åkt ner för en omarkerad hög och ojämn trottoarkant. 
– Det bara small till, säger han. 
ANNONS

Den 16 juli hade Inge Nordin varit på biblioteket i Kallhälls centrum. När han sedan skulle vidare till affären valde han att åka via Pressarvägen. 

Inge Nordin beskriver att han ser marken från en lägre vinkel än någon som går eftersom han färdas i en permobil. 

– När jag kom åkandes så uppfattade jag det som att vägen var en enda yta, att allting flöt ihop. Jag hann tänka “fasen här slutar asfalten” när det var försent. Det bara small till, säger han. 

”Borde markeras”

Inge Nordin hann alltså inte se den höga och ojämna trottoarkant som väntade framför honom. Det resulterade i att han körde omkull och bröt foten.

Han har själv mätt upp trottoarkanten till 20 centimeter och det syns att den är märkbart högre än trottoarkanterna längre in på gatan.

– Det borde vara en avstängning här, eller åtminstone skyltas eller markeras på annat sätt. Så här hög lär kanten inte vara när de är färdiga med bygget. Hade det varit markerat hade det inte blivit sådana konsekvenser. Det här är farligt även för gående, säger Inge Nordin. 

Inge Nordin såg inte den höga trottoarkanten i Kallhäll. Körde omkull med sin permobil och bröt foten.

Inge Nordin menar att en provisorisk höjning av asfalten är en enkel lösning tills arbetet är helt färdigt. Foto: Åsa Sommarström

ANNONS

Lyftes upp i stolen

Efter olyckan stannade en förbipasserande bil och fyra personer hjälpte Inge Nordin. 

– Då låg jag på ett ställe och permobilen på ett annat. De var suveräna. De lyfte upp mig i stolen igen så att jag kunde köra till vårdcentralen precis intill, säger Inge Nordin. 

Inte hänt någonting

På vårdcentralen och senare på röntgenavdelningen vid Jakobsbergs sjukhus fick han höra att personalen på båda ställena kände till platsen. Han antar därför att det skett olyckor där förut. 

– Jag ringde till kommunen redan dagen efter och sa att de borde sätta upp varningsskyltar eller en avspärrning. Men ännu har det inte hänt någonting, säger Inge Nordin. 

Inge Nordin såg inte den höga trottoarkanten i Kallhäll. Körde omkull med sin permobil och bröt foten.

Om åtta veckor får Inge Nordin ta bort gipset från foten. ”Det är som det är” säger han. Foto: Åsa Sommarström

Ingen ursäkt

Vid ett senare tillfälle tog han kontakt med kommunen igen. Då fick han höra att de fört frågan vidare till berörd entreprenör. 

– Jag vill ha ett erkännande, att någon står för det här och gör någonting åt faran. Jag har inte ens fått en ursäkt trots att det gått veckor sedan jag kontaktade kommunen, säger Inge Nordin. 

Kommunen beklagar

Joanna Saber, trafikingenjör vid Järfälla kommun, beklagar olyckan. 

– Det är enormt tråkigt att denna olycka har skett. Vi arbetar efter att inga olyckor ska ske i samband med nybyggnationer, säger hon. 

Kanten ska bli lägre

Trottoarkanten som Inge Nordin körde över är en del av HSBs byggarbetsplats. Joanna Saber har pratat med projektledaren och berättar att kanten kommer bli lägre i höst. 

– På denna sträcka har sista asfaltslagret inte blivit lagt än, vilket innebär att kantstenshöjden är högre än slutresultatet, säger hon. 

Markeras i regel inte

Joanna Saber förklarar att man i regel inte markerar trottoarkanter eftersom det inte är meningen att man ska korsa dem. 

– Från det vi kan se verkar det som att personen i fråga har valt en annan väg än den som är hänvisad. Längs med gatan finns det nu ett färdigbyggt gångstråk med övergångsställen som är tillgänglighetsanpassade. På grund av detta markeras inte kantstensskillnader, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.