Adolfsbergsskolan flyttade in i fastigheten Betongblandaren 12 höstterminen 2018. Fyra år tidigare hade länsstyrelsen genomfört en inventering av fastigheten, som då fortfarande användes för industriverksamhet. Fastigheten bedömdes som riskklass 3, se faktaruta.
LÄS ÄVEN: Första eleverna på plats i Mariehälls nya skola
Men i samband med inflyttningen gjordes ingen ytterligare undersökning av eventuella föroreningar, något länsstyrelsen idag tycker är anmärkningsvärt.
Om det hade funnits en skola på platsen när inventeringen gjordes skulle man enligt länsstyrelsen gjort en annan bedömning.
– Riskklassningen är en bedömning utifrån den tidens platsspecifika förutsättningar. Med en känsligare markanvändning skulle naturligtvis en mer konservativ bedömning ha gjorts vad avser risk för människors hälsa, baserat på områdets historia och förekommande ämnen som hanterats inom industriområdet, säger Erik Blomqvist, samordnare för förorenade områden på länsstyrelsen i Stockholm.
En förälder med barn i Adolfsbergsskolan som fått reda på att det eventuellt kan finnas farliga föroreningar i skolan känner oro inför att barnen vistats i lokalerna.
– Jag ifrågasätter att kommunen har en lokal som man inte har koll på, plus att de tänker utöka verksamheten, säger föräldern som vill vara anonym.
Det är kommunen som har ansvar att se till att marken är lämplig, och miljöförvaltningen är tillsynsmyndighet. Men de blev aldrig inblandade i ärendet, med anledning av att skolan befinner sig i fastigheten på tillfälligt bygglov.
– Det gjordes ingen undersökning av föroreningar i det skedet, det är ett ansvar som ligger på fastighetsägaren eller annan aktör som var där tidigare, säger Felix Wickman, biträdande chef för projekthandläggare på utbildningsförvaltningen.
Hur ser du på att länsstyrelsen gjort en annan bedömning om de vetat att det skulle vara en skola?
– Det är deras bedömning och jag vet inte riktigt vad de går på i den bedömningen. Däremot nu när det har uppdagats och vårdnadshavare kan vara oroliga måste vi naturligtvis säkerställa att lokalerna inte är farliga, säger Felix Wickman.
Med anledning av detta kommer miljöförvaltningen på måndag den 12 oktober åka till skolan och göra provtagningar på platsen. I samband med det hålls ett möte som även skolans rektor Terhi Bisander är kallad till.
– Såklart man är orolig, men vi får vänta och se vad det visar sig. Bara vi vet vad det är kommer vi att informera föräldrarna, säger hon.
LÄS ÄVEN: Så ska fler elever få plats i Adolfsbergsskolan