Missbruk, slagsmål och hot har ökat i år

Våldsbrotten i ­Tyresö har ökat med nio procent i år.

Närpolisen Claes Ursing ser en koppling till stök och missbruk i Bollmora. Nu efterlyser han insatser från kommunens sida.

Från januari till augusti har 398 våldsbrott anmälts i Tyresö. Det är en ökning med nio procent jämfört med samma period förra året.

Närpolisen och brotts­före­byggaren Claes Ursing ser en direkt koppling mellan våldsbrotten och att antalet missbrukare som håller till i Bollmora har ökat. I sommar har det varit fler slagsmål än tidigare.

– En del blir ju aggressiva när de dricker och kommer i bråk med varandra. Framförallt finns det en stor risk för kvinnorna i gängen, några av dem far riktigt, riktigt illa. Jag är rädd att det bara är en tidsfråga innan någon dör, säger han.

Självklart är det polisens uppgift att se till att brott som misshandel utreds, men Claes Ursing menar att även Tyresö kommun skulle kunna dra sitt strå till stacken och jobba förebyggande med den här gruppen, särskilt med att få bort kvinnorna från missbrukslivet.

– Just nu görs absolut ingenting. Kommunen har dragit in på all uppsökande verksamhet. I det långa loppet kostar det här samhället stora summor.

Enligt Claes Ursing finns fler skäl till att Tyresö kommun borde göra en insats.

– Gängen skapar otrygghet och folk kan tycka att det är olustigt att gå förbi personer som står och urinerar öppet, gapar och skriker. Förutom vid berget vid Systembolaget hänger de ju vid skateparken, där barn leker, säger han.

På Tyresö kommun svarar Anita Widell, chef på missbruksenheten, att kommunen inte haft några renodlade uppsökartjänster riktade mot vuxna missbrukare det senaste året, men att man nu är på gång igen, med två halvtidstjänster.

– Vi håller på att hitta formerna för hur vi ska jobba. Just nu är det mest genom hembesök och motivationsarbete. Vi vet ju att det är viktigt att etablera kontakt tidigt, säger Anita Widell.

Även hon har konstaterat att alkoholmissbruket i Tyresö ökat under sommaren.

– Vi har fått in fler anmälningar, säger hon.

Fakta

Våldet och hoten ökar

Antal polisanmälningar i Tyresö 1 januari till 31 augusti:

Källa: Polisen