ANNONS

Missbrukarna ska bort från centrum

I Farsta centrum, liksom i andra centrum i stadsdelen, råder totalt alkoholförbud. Nu satsar polisen för att få bort missbruket.
I Farsta centrum, liksom i andra centrum i stadsdelen, råder totalt alkoholförbud. Nu satsar polisen för att få bort missbruket.
Missbrukarna ska bort från Farsta centrum.

I slutet av månaden kommer polisen att öka sin närvaro, bötfälla och hälla ut alkoholen för dem som dricker i centrum.
ANNONS

Roger sitter på en bänk i Farsta centrum, på det lilla torget precis bredvid polisstationen. I ­kassen bredvid honom ligger tomma ­ölburkar. Nu sippar han på den ­sista.

– Om jag bara går under bron där borta. Där får jag dricka, säger han och pekar.

Totalt alkoholförbud råder i samtliga centrum i stadsdelen. Det är inte heller tillåtet att dricka på skolgårdar, i lekparker eller i parklekar.

I slutet av maj månad kommer polisen att öka sin närvaro för att få bort missbruket från centrum.

– Många upplever att det känns otryggt med missbrukare som ­sitter och dricker i våra centrumanläggningar och på våra torg, ­säger Per Lund vid Farstapolisen.

Polisen kommer att börja jobba ­aktivt med att hälla ut alkohol och ­bötfälla den som dricker.

– Efter ett tag lär de sig att det inte är någon idé att de ­sitter inom förbudsområdet eftersom vi ­kommer och häller ut deras ­alkohol, och det är oftast det som svider mest. Problemet kan vi inte jobba bort genom att skjutsa iväg dem, det är alkoholmissbruk vi pratar om. Däremot kanske vi tillsammans kan försöka hitta ­platser där de kan känna att de sitter ifred, ­säger han.

Men var de i stället ska ta vägen är oklart.

– Utanför förbudsområdet, men sedan försöker vi undvika att det blir stora samlingsplatser som vanligt folk inte törs gå till, lite slarvligt uttryckt, ­säger Per Lund.

ANNONS

Roger är en av de missbrukare som redan har börjat söka sig längre bort från centrum och förbudsområdet

– Väktarna kommer direkt om vi sitter här, de har inget bättre för sig. ”Hur står det till här då”, ­säger de. Vissa är trevliga och andra rynkar på näsan. Om polisen ­kommer häller de ut ölen, säger han.

Han och några till har i stället fått en ny mötesplats. Roger kallar den för ”Skybar”.

– Nu brukar vi sitta vid ­tunnelbaneperrongen. Man ser ju ut över Farsta. Det kommer folk från ­Hökarängen och ­Farsta strand också, till Skybar. SL får inte hälla ut ölen, de kan bara ­avvisa oss.

Nu brukar vi sitta på t-baneperrongen. Man ser ju ut över Farsta. Det kommer folk från Hökarängen och Farsta strand också, till Skybar.

Fakta

Alkohol vanligaste drogen

I oktober 2014 var 200 vuxna med missbruksproblem i Farsta aktuella för utredning eller ­insats.

Vanligaste missburket i stadsdelen är alkohol (57 procent), följt av amfetamin (14 procent) och cannabis (10 procent).

En trygghetsmätning från 2014 visar att mer än var ­tionde ­invånare i Hökarängen och Farsta upplever att ”berusade personer i stor utsträckning stör ordningen i området där de bor.”

Källa: Stockholm stad