ANNONS

Missbruket av spice har minskat tvärt

Användandet av spice ökade under flera år. Men nu verkar trenden har vänt.

– Det har minskat drastiskt, säger polisen Magnus Bäckström.
ANNONS

2008 dog en 17-årig pojke i Österåker efter att ha använt drogen spice. 2013 dog ytterligare en 18-årig pojke på samma sätt. Och i vintras fick fem personer föras till sjukhus efter att ha rökt just spice. Österåker har drabbats hårt av den syntetiska drogen.

– Vi har haft en boom av användandet av spice under många år. Men nu känns det som om det har vänt, säger Magnus Bäckström, gruppchef för lokalpolisområde Åkersberga.

Tidigare år har statistiken talat för motsatt trend. 2012 skickade polis och tull i Sverige in 1 195 ärenden till Statens kriminaltekniska laboratorium. 2013 var antalet 2 322 stycken.

Att det nu har vänt tror Magnus Bäckström beror på medias uppmärksamhet kring drogen, vilket har haft en avskräckande effekt.

– Sedan är det många som känner någon som fått snedtändningar och då vill man ju inte testa själv.

Men att ungdomar inte längre röker spice i lika hög grad innebär inte att de har upphört med droger.

– De som slutar går ofta över till marijuana. Och det användandet är riktigt utbrett.

Enligt Magnus Bäckström har 10–15 procent i årskurs nio testat cannabis. I gymnasiet är det 25 procent.

– Förr var det få som visste vad droger var. Men i takt med att användningen av telefoner och datorer ökat har tillgängligheten till droger ökat. Det är så lätt för unga att komma åt drogerna nu.

ANNONS

Vår och sommar är den tid då många unga drogdebuterar. Poliserna i Österåker kommer därför i högre grad rikta in sig mot ungdomar som nyttjar droger.

– Ungdomar samlas ofta och tar droger i centrummiljön. Men även skolgårdar och badplatser är klassiska platser kvällstid, liksom tågstationen och i parkeringsgarage, säger Magnus Bäckström.

Fakta

Försöker efterlikna cannabisruset

Spice är syntetiska cannabinoider, en så kallad RC-drog, Research Chemicals.

Spice är en av många RC-droger på marknaden. De är designade droger, framtagna för att möta ett visst behov, i det här fallet att efterlikna cannabisruset i hjärnan. De finns i olika varianter, antingen som färdiga rökmixar eller i pulverform.

Källa: Polisen