Misshandel blev inspelad av SOS

En 26-årig Skogåsbo blev i februari i år rånad på pengar och mobiltelefon på en parkering i Rågsved.

Innan överfallet hann offret ringa SOS alarm som spelade in misshandeln.

Den 26-årige mannen skjutsade en vän till Rågsved natten mot den 2 februari. Vännen skulle träffa någon men mannen valde att vänta i bilen. En halvtimme senare, runt halv fem på morgonen, dök gärningsmannen upp i en vit Volvo.

Här går historierna isär. 26-åringen uppger att mannen i Volvon kom fram till honom, öppnade dörren och sprejade honom i ansiktet med pepparsprej. Därefter ska han ha skrikit ”ge mig grejerna”.

Den drabbade mannen gissar att hans vän ska ha sagt att han hade amfetamin i bilen. Han uppger att han blev slagen i ansiktet ett tiotal gånger och att gärningsmannen hotade honom och tog hans plånbok och mobiltelefon.

Som stöd för berättelsen finns ett åtta minuter långt inspelat samtal från SOS. 26-åringen ringde nämligen 112 och lade sin mobiltelefon åt sidan i bilen under händelsen. På inspelningen hörs hur en person hotar en annan person som skriker ”aj” ett flertal gånger. Hoten handlar om att ”slå sönder, skära halsen av och döda” 26-åringen.

Dagen efter händelsen tittade han på sin väns Facebook-sida och hittade gärningsmannen på en lista över hans vänner.

Gärningsmannen själv och vännen som fick skjuts berättade en helt annan version för tingsrätten. Enligt dem skedde inget rån utan 26-åringen ska i stället ha sålt amfetamin till en fjärde man som kom till parkeringen och de ska ha injicerat knark tillsammans två gånger.

Flera vittnen berättade under rättegången att den rånade mannen har svårt att hålla sig till sanningen och att han är mytoman.

Men Södertörns tingsrätt gick på den målsägandes linje, med hänvisning till det inspelade telefonsamtalet och ett dna-prov från 26-åringens jacka, och dömde gärningsmannen till 14 månaders fängelse för rån, olovlig körning och narkotikabrott.

Offret får även 20 000 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk.

Han uppger att han blev slagen i ansiktet ett tiotal gånger.