ANNONS

15-åring döms för misshandel på Engelska skolan

Knivmisshandel vid engelska skolan i Tyresö.
Den 9 januari skadades två elever på Engelska skolan.
I dag, fredag, föll domen mot den 15-åring som varit åtalad för att i januari ha knivskadat två andra elever på Engelska skolan.
Han döms för grov misshandel i båda fallen.
ANNONS

Det var den 9 januari som två elever knivskadades på Engelska skolan i Tyresö. 15-åringen greps samma dag. Han åtalades senare för mordförsök och grov misshandel.

Rättegången avslutades förra veckan och domen föll i dag.

15-åringen har erkänt att han har skadat de två eleverna på det sätt som åklagaren menar. Men han har sagt att han inte hade för avsikt att döda den elev som blev värst skadad eller träffa den som gick emellan.

När det gäller den elev som fick mest allvarliga skador ville åklagaren att 15-åringen i första hand skulle dömas för försök till mord och i andra hand grov misshandel.

Nacka tingsrätt anser att det ska räknas som grov misshandel och skriver bland annat att det går ”att hysa ett tvivel, som inte är orimligt, att han verkligen har haft för avsikt att döda NN”.

ANNONS

Får ungdomstjänst

Tingsrätten dömer även 15-åringen för grov misshandel för att ha skadat eleven som försökte gå emellan.

Den nu dömda 15-åringen har på ”ett okontrollerat och farligt sätt hanterat en livsfarlig kniv i en folkmassa och därvid träffat en helt oskyddad – som endast försökt avstyra bråket – med ett knivhugg i armen”, anser tingsrätten.

Straffet blir ungdomsvård samt ungdomstjänst i 110 timmar. En vuxen skulle ha dömts till fängelse. Tingsrätten utesluter även sluten ungdomsvård och anser att de synnerliga skäl – som behövs med tanke på pojkens ålder – inte finns.

Advokaten: ”Nöjda med domen”

15-åringens advokat Nils Hillert uppger att försvaret är nöjda med domen.

– I princip har tingsrätten accepterat hela vår argumentation när det gäller den allvarligare misstanken. Sedan tycker jag inte att han skulle dömas för uppsåtlig misshandel av eleven som han skadade av oaktsamhet. Men den viktiga biten är att han inte dömdes för mordförsök, så ur det perspektivet är vi nöjda. Påföljden blev den bästa ur alla perspektiv, säger Nils Hillert.

Kommer ni att överklaga domen?

– Jag ska prata med min huvudman om det, men jag tror att han är nöjd. Jag tycker att det gick så bra som man kunde förvänta sig, så jag tror inte att vi kommer överklaga, säger Nils Hillert.

Domen går att överklaga till den 5 april.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.