Misshandlad fick ”fotbollsspark” i ansiktet

Manifestation mot kvinnovåld i Sollentuna
En misshandelsåtalad 26-åring dömdes bara för en spark. Tingsrätten kunde inte utesluta att han handlat i nödvärn.
När den unge mannen låg på marken blev han sparkad med en "fotbollsspark" rakt ansiktet. Nu har en 26-årig man dömts till dagsböter för sparken. Enligt 26-åringen handlade han i nödvärn.

Bråket startade redan på efterfesten i Vaxholm för två år sedan. En ung man fick ett slag på näsan och började blöda. När han lämnade festen hamnade han och hans kompisar i bråk med ett annat gäng som också varit på efterfesten på Fredriksbergsvägen.

Vittnesmålen går i sär, men enligt den unge mannens vänner blev han nedslagen och sparkad av minst två personer då han låg på marken. Enligt vännerna var den ene personen som sparkade den nu dömde 26-åringen.

Själv har den misshandlade mannen berättat att 26-åringen sparkade honom väldigt hårt i ansiktet rakt framifrån, ”som en fotbollsspark”. Efteråt fick den unge mannen uppsöka sjukvård med bland annat brutet näsben.

Den åtalade 26-åringen hävdar att det var den unge mannen som börjat bråket, men att han inte tror att de slog varann. Däremot var det, enligt honom, slagsmål och ”alla slogs med alla” och han ”utdelade säkert slag i självförsvar”, men inga sparkar förekom. 26-åringens vänner säger att den unge mannens gäng börjat bråket, men att de inte sett vem som slog vem.

Att 26-åringen handlat i nödvärn ansåg inte tingsrätten motbevisat och därför dömdes han bara för sparken i ansiktet, som rätten ansåg var ”uppenbart oförsvarlig”, då hans offer redan låg på marken.

26-åringen dömdes av Attunda tingsrätt för misshandel till 140 dagsböter, totalt 7 000 kronor. Han ska dessutom betala 6 000 i skadestånd till den unge mannen. En nämndeman var skiljaktig och ansåg att han borde dömts till skyddstillsyn. Av domen framgår att 26-åringen tidigare dömts för brott, bland annat misshandel.