ANNONS

Misshandlade make – söker nåd

Danderydsbon har skrivit till regeringen i hopp om att bli benådad.
Danderydsbon har skrivit till regeringen i hopp om att bli benådad.
Med slag och sparkar misshandlade kvinnan från Danderyd sin man under flera års tid.

Tingsrätt och hovrätt dömde kvinnan till fängelse.

Nu söker kvinnan nåd hos regeringen.
ANNONS

Kvinnan dömdes till ett år och tio månaders fängelse av Attunda Tingsrätt för grov misshandel. Under flera år ska hon enligt domen ha misshandlat sin man genom att ha nypt, rivit, sparkat och slagit honom. Kvinnan överklagade till Svea hovrätt, men utan resultat. Hovrätten gjorde samma bedömning som tingsrätten. Därför har nu kvinnan skrivit till regeringen i hopp om att bli benådad.

Kvinnan skriver i sitt brev att hon är äldre och sjuk och att hon därför vill bli benådad från sitt fängelsestraff. ”Jag befarar att jag kommer att gå tillbringa min sista tid i livet inlåst, med stark ångest och sjukare än jag annars hade varit”, skriver hon.

Hon beskriver också att hon under hela livet har varit en god samhällsmedborgare som aldrig gjort något straffbart tidigare.

Tove Rytte är utredare på Justitiedepartementet och har hand om kvinnans ansökan.

– Jag har inte börjat titta på det än och kan inte säga så mycket om det specifika fallet. Men det jag kan säga är att det är ytterst få, bara någon enstaka procent av alla ansökningar, som faktiskt benådas eller förmildras, säger hon.

Varje år kommer det in mellan två och tre hundra ansökningar om benådning till Sveriges regering.

– Förra året benådades fyra-fem stycken. Det måste verkligen vara särskilda skäl för att en dömd person ska benådas. Inställningen är att personen ska avtjäna sitt straff, säger Tove Rytte.

Enligt tingsrättens dom har kvinnan genomgått en rättspsykiatrisk utredning som visar att hon är fullt frisk, därför har såväl tingsrätt och hovrätt gjort bedömningen att kvinnan ska dömas till fängelse.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.