Misshandlade sin hustru i flera år

I tre år blev kvinnan slagen och kränkt av sin man, vid flera tillfällen var barnen hemma.

Kvinnan fruktade för sitt liv, men nu har mannen dömts för grov kvinnofridskränkning.

Paret var gifta i 13 år men skilde sig för två år sedan. Det efter att kvinnan slut­ligen orkade berätta om och dokumentera den misshandel som pågick i hemmet.

Enligt tingsrätten ska kvinnan ha utsatts för misshandel minst en gång i månaden mellan 2009 och 2011.

Vid ett tillfälle grep den dåvarande maken tag i hennes armar och kastade i väg henne så att hon landade på ett träbord i vardagsrummet och skadade revbenen och låren. Enligt kvinnan befann sig barnen i sina rum när han attackerade henne. En annan gång satt mannen och studerade dans­lektioner på datorn, när kvinnan kom fram och bad om pengar för att gå till frisören.

Mannen menade att hon inte behövde klippa sig, efter det attackerade han henne igen. Han reste sig och tog ett stryptag om hennes hals, så hårt att hon inte kunde andas eller prata. ”Tänk på barnen”, lyckades hon få fram. Mannen släppte då taget om hennes hals, återvände vid datorn och fortsatte med sina danslektioner, allt enligt tings­rättens dom.

Kvinnan beskriver hur mannen betett sig kyligt och helt ignorerat henne ­efter varje misshandel, därför upplevde hon att han skulle komma att döda henne.

Mannen nekar helt till anklagelserna och säger att de haft ett bra förhållande. I stället är det han som försökt lugna kvinnan vid flera tillfällen. Han menar att de ”haft sina konflikter, bråk och gräl”, det ska dock mest ha handlat om att kvinnan ville ha saker av honom, förklarade mannen för rätten. Han säger att han aldrig använt våld mot sin dåvarande fru.

Tingsrätten stödjer sig dock på två vittnen och på kvinnans berättelse och dömer mannen, tidigare ostraffad, för grov kvinnofridskränkning.

I domen skriver man att misshandelns pågått åtminstone sedan början av 2009. Mannen fick också kontaktförbud och förbjöds att träffa kvinnan i början av 2013. Han dömdes att betala 30 000 kronor i skadestånd och till samhällstjänst i 150 timmar.

Mannens advokat säger till Lokaltidningen Mitt i att domen kommer att överklagas.