Misslyckad bilaffär bakom skjutning i Fagersjö

Södertörns tingsrätt
Rättegången vid Södertörns tingsrätt börjar på tisdag.
Den 13 januari sköts en man i benet på Vildansvägen i Fagersjö. Nu har en 24-årig söderortsbo åtalats misstänkt för grov misshandel. Enligt åklagaren ska en utebliven bilaffär ligga bakom dådet.

Rättegången startar på tisdag. 24-åringen är åtalad för grov misshandel alternativt anstiftan till grov misshandel. Enligt åklagaren är det styrkt att han hade motiv.

– Jag har tolkat det som att han var väldigt arg på en eller flera personer för att det inte gick att genomföra en bilaffär som han hade tänkt sig. Genom avlyssning har vi kunnat höra att han uttalade flera hot samma dag som skjutningen ägde rum, säger åklagaren Tomas Malmenby.

Varför 24-åringen var avlyssnad vill åklagaren inte säga.

Brottsoffret, en söderortsbo i övre tonåren, blev skjuten i ena knät. Enligt åtalet finns även teknisk bevisning som talar för att 24-åringen avlossade skottet.

– Man har hittat tändsatspartiklar på hans jacka och händer, säger Tomas Malmenby.

Att brottet anstiftan finns med som alternativ, öppnar samtidigt för att någon annan kan ha hållit i vapnet.

24-åringen nekar själv till brott. Hans advokat Tobias Enochson pekar på brister i åtalet.

– Det finns ett tidsmässigt problem med att påstå att han är gärningsman. Genom de avlyssnade samtalen kan man se att han befann sig på en viss plats kort innan brottet. Att han sedan ska ha hunnit till brottsplatsen, maskera sig, avlossa ett skott och sen ta sig därifrån och hinna göra sig av med vapnet innan han greps, det ser jag som nästintill en omöjlighet.

Advokaten ifrågasätter också det påstådda motivet.

– När en person är arg kan man slänga ur sig både det ena och det andra. Men att skjuta någon känns som en lite överilad reaktion med tanke på vad det handlade om.

I början av utredningen var flera personer misstänkta för inblandning, men enligt åklagaren har ingen mer än 24-åringen kunnat knytas till brottet.