Missnöjd med servicen – ringde 24000 samtal

Minst 24000 samtal ska mannen på kort tid ha ring olika myndigheters växlar.
Minst 24000 samtal ska mannen på kort tid ha ring olika myndigheters växlar.
SOS alarm, Polisen, Södersjukhuset, Botkyrka kommun och flera vårdcentraler söder om Stockholm har utsatts för ett omfattande sabotage.
I dag inleddes rättegången mot en man som ska ha ringt upp dem minst 24000 gånger. Han misstänks också ha ringt och hotat enskilda politiker och tjänstemän.

I dag, måndag, började rättegången i Södertörns tingsrätt mot en man i 35-årsåldern från Botkyrka som står åtalad misstänkt för sabotage. Han ska genom appar med automatiserade uppringningar ha ringt runt 24 000 samtal till viktiga samhällsfunktioners växlar.

– Som brottsmisstanke är sabotage ganska ovanligt. Och den här typen av okynnessamtal i den här storleksordningen har jag aldrig tidigare sett, säger kammaråklagare Per Bergmark.

Spelade upp skott från automatvapen

Det är under ett fåtal månader fram till februari i år som mannen ska ha ringt Botkyrka kommuns växel minst 7000 gånger, Södersjukhuset mer än 5000 gånger, Polisens växel minst 4500 gånger, Arbetsförmedlingens växel drygt 2600 gånger och SOS Alarm minst 650 gånger.

– Den här omfattningen har inneburit stora problem och ekonomiska kostnader för myndigheterna. Det har också inneburit en risk för andra patienter. Med just larmnumret 112 är det uppenbart att det kan ha inneburit fara för människoliv, säger Per Bergmark.

Nästan samtliga uppringningar har varit utan innehåll eller så har inspelade ljudslingor med bland annat automatvapeneld spelats upp.

Mannen har också ringt till flera vårdcentraler i de södra delarna av Stockholmsområdet för att boka patienttider. Han ska då ha begärt uppringning på andra personers telefonnummer eller på telefonnummer som inte existerar, vilket har förlängt kötiderna och vissa dagar helt blockerat vårdcentralernas telefonisystem.

Mannens motiv ska enligt, kammaråklagare Per Bergmark, vara missnöje.

– Han har inte varit nöjd med den service han har fått från myndigheterna. Och då ska han tagit ut sin frustration på det här sättet, säger Per Bergmark.

Hotat politiker

Den åtalade mannen ska också vid upprepade tillfällen, såväl dag som natt, ha ringt flera tjänstemän vid olika myndigheter och enskilda politiker i Stockholmsområdet. Vid flera av samtalen ska han, enligt stämningsansökan, ha fällt kränkande och hotfulla kommentarer, varav ett dödshot. Han misstänks därför också för olaga hot, olaga förföljelse och hot mot tjänsteman.

Totalt ska ett 20-tal målsägande utöver myndigheterna höras. Rättegången väntas därför pågå i åtta dagar, där sista dagen är satt till 20 juni.

Enligt åklagaren finns det omfattande bevis mot mannen i form av inspelade samtal, mobiltelefoner och telefonlistor. Men det är oklart vilket straff åklagaren kommer att yrka på.

– Det är ett ovanligt brott och det finns väldigt lite praxis att gå på, så det är inte alldeles självklart. Straffvärdet är fängelse eller rättpsykiatriskt vård. Men jag vill avvakta och se vad som framkommer innan jag uttalar mig mer precist, säger Per Bergmark.

Mannen nekar till brott

Mannen nekar till att ha begått något brottsligt.

– Att ha ringt till myndigheterna vidgår han. Men han menar att det inte handlar om några brottsliga gärningar, säger Per Bergmark.

 Mitt i söker mannens advokat för en kommentar.