ANNONS

Missnöjd med mötet – tände eld på ambassaden

Portugals ambassad brann i april – nu åtalas en kroatisk man.
Portugals ambassad brann i april – nu åtalas en kroatisk man.
Nu åtalas den kroatiska man som satte eld på Portugals ambassad på Narvavägen i april.
– Han var i Sverige eftersom han har ett stort förtroende för vår syn mänskliga rättigheter, säger åklagaren Zilla Hirsch.
ANNONS

En kroatisk man har åtalats i Stockholms tingsrätt för att ha satt eld på Portugals ambassad på Narvavägen den 4 april.

Mannen har själv bott i Portugal och har i förhör uppgett att han där har upptäkt människohandel med barn. Men när han kontaktade de portugisiska myndigheterna upplevde han att han inte fick något gehör. Han ska också ha kontaktat USA:s ambassad och inte heller där varit nöjd med bemötandet.

Hoppades på Sverige

Han vände då blicken mot Sverige eftersom han, enligt förundersökningen, hade ett stort förtroende för vår syn på mänskliga rättigheter och bestämde sig för att besöka den portugisiska ambassaden på Östermalm. Men precis som tidigare väckte hans berättelser om påstådd människohandel inte den uppmärksamhet han hoppats på. 

– Han pratade med personer på ambassaden, men tänkte nog inte att han skulle få någon respons här heller eftersom han hade med sig bensin som han hade köpt ett par dagar tidigare, säger åklagaren Zilla Hirsch.

Efter mötet och på vägen ut hällde mannen då ut bensin på golvet, tände på och sprang därifrån. Elden tog fart. Den samt den stora mängder vatten som spolades på den blåklassade fastigheten från 1905 i släckningsarbete orsakade enorma skador.

I mössan gömde mannen tändare och tändstickor. Bild från polisens förundersökning.

Polisen kunde gripa mannen samma dag på sitt hotel i City.

ANNONS

Psykiskt störd

Mannen har erkänt att brottet. Normal straffsats för grov mordbrand är som minst sex års fängelse och som mest 18 år eller livstid.

– Men han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och lider av en allvarlig psykisk störning. Det mesta tycker på rättspsykiatrisk vård om han döms, säger Zilla Hirsch.

Bland de målsägande finns en rad privatpersoner, krögare i huset och fler ambassader. Hur många av dessa som kommer begära skadeståndsersättning av mannen för de skador som branden har orsakat är inte klart ännu.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.