ANNONS

Missnöjda grannar tystar Vasastan

Damon Rasti har tröttnat på nöjeslivets svåra förhållanden i innerstan.
Damon Rasti har tröttnat på nöjeslivets svåra förhållanden i innerstan.
Kultklubbar som stänger, livescener som tvingas bort och jazzjam som tystas av grannar. Utvecklingen för Vasastans nattliv har fått många att ställa sig frågan: Har innerstaden tystnat?
ANNONS

När Musikaliska gård drog igång på Musikaliskas innergård på Nybrokajen var det många som jublade över tillskottet. Men konceptet höll bara i två år. Under sommaren fick klubben hålla stängt på grund av renoveringar på gården.

– Det är otroligt synd. Musikaliska gård blev en institution som samlade stockholmare som normalt sett inte går ut på sommaren, säger Charlie Lindström, klubbarrangör.

Nu ser det ut som att klubben är hotad även nästa år. Klagomål från närliggande kontor och hyresgäster har fått fastighetsägarna Statens Fastighetsverk att tänka om.

– Vi har haft en del bekymmer. Bland annat från hyresgäster som kände sig störda. Jag tror inte man kan komma till bukt med problemen till nästa år, säger Åsa Albihn, fastighetschef på SFV.

Jazzkvällar fick klagomål

Även små ställen drabbas av klagomålen. Ett kafé i Vasastan höll i ett fåtal jazzkvällar under våren, men fick sluta med livemusiken efter en våg av klagomål från grannarna.

– Det är väldigt svårt. De som bor här vill helst att det ska vara så tyst som möjligt, säger kaféägaren.

Hon vill inte uppge kaféets namn eftersom hon är rädd att uppröra hyresgästföreningen i huset.

ANNONS

Neighborhood crush på Fridhemsgatan 2017. Foto: Kristian Lönner

Gatufester och klubbar slår igen

Exemplen på nöjesetablissemang som flyttat eller stängt det senaste året är många. Stureplansklubben Ambassadeur, vars lokaler huserat nattklubbar i över 70 år, har stängt för att bli kontor. Marie Laveau ska bli restaurang, Lilla Hotellbaren på Scandic Malmen har slutat med livespelningar och på Kungsholmen flyttas gatufesten Neighbourhood Crush.

Stockholm står inför ett vägval

Lägg där till nöjesinstitutionerna Debaser Medis och Göta Källare. Utvecklingen har fått diskussionen om innerstans klubb- och scendöd att blossa upp igen.

– Stockholm står inför ett vägval. Kulturpolitiken måste tillåta ett nöjesliv i innerstan för att Stockholm ska kunna bli en internationell stad. Annars får vi bestämma oss för att vi är en småstad där folk går och lägger oss vid klockan tolv på natten, säger Damon Rasti, krogägare i Vasastan.

Han driver Yuc Mexican vid Odenplan och Ibu i city. Han vill inte gå in på hur många klagomål han får på grund av höga ljud men säger att ”läget är detsamma för alla”.

– Det är ingen som kommer undan. I dag tillåts en granne diktera nöjeslivet för tusentals andra. Om du vill ha det tyst, flytta till Täby.

Nattlivet lämnar innerstan

Samtidigt som innerstan förlorat flera scener har områden som Nobelberget, Globen och Slakthusområdet börjat blomstra. En av de som valt att blicka utanför stan är Familjen Ahlbom. Deras två senaste klubbar ligger i Globenområdet.

– Nattlivet flyttar på sig, det är definitivt en trend. Men att lägga klubbar utanför stan är ingen garanti. Det kommer att byggas bostäder även där, säger Marting ”Miss Inga” Johansson, creative director på Ahlbom som driver flera klubbar i innerstan.

Nattlivets betydelse för en levande stad är självklart stor

Låter det deppigt? Lugn, det finns ljusglimtar. Nyligen presenterades planer på en ny jätteklubb på Södermalm för 500 gäster och på restaurang Carousel vid Operan satsas det på jazzspelningar. I höst utses dessutom Stockholms första nattborgmästare, som ska koppla samman nattlivet med stadens politiker. Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är positiv.

– Nattlivets betydelse för en levande stad är självklart stor. Att Stockholms stad tillsammans med klubbarrangörer och andra som fyller natten med liv etablerar en Nattborgmästare är ett viktigt steg för en mer levande stad under dygnets alla timmar, säger han.

Fakta

Så mycket får det låta

Det krävs inte mycket för att en spelning ska anses vara otillåten. Allt som krävs är att ljudet överskrider 25dB i en närliggande bostad – motsvarande ljudet från en susande skog eller kvittrande fåglar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.