ANNONS

Många missnöjda efter mötet om Dianagården

En av politikerna på plats var Andrea Ström (M), ordförande i Stadsdelsnämnen.
En av politikerna på plats var Andrea Ström (M), ordförande i Stadsdelsnämnen.
Flera politiker och tjänstemän fanns på plats för att svara på frågor från de boende.
Flera politiker och tjänstemän fanns på plats för att svara på frågor från de boende.
En av politikerna på plats var Andrea Ström (M), ordförande i Stadsdelsnämnen.
En av politikerna på plats var Andrea Ström (M), ordförande i Stadsdelsnämnen.
Dianagården i Hjorthagen ska bli tillfälliga bostäder för nyanlända. Trots ett anordnat öppet hus av Stockholms stad kvarstår fortfarande flera frågetecknen för de som bor i området.
– Vi kräver ett nytt möte, säger Kerstin Markelius, Hjorthagenbo.
ANNONS

I höst ska Dianagården i Hjorthagen bli 48 tillfälliga bostäder för nyanlända. Det meddelade Stockholms stad i slutet av januari.

Sedan dess har många boende i området undrat över vad de nya planerna innebär.

Bjöds in till öppet hus

På torsdagskvällen bjöds boende i området in för att få möjlighet att ställa frågor till politiker och tjänstemän.

Vid slutet av kvällen hade mer än 110 personer kommit till lokalerna.

Trots att flera representanter fanns på plats var långt ifrån alla nöjda.

– Hela grejen känns inte genomtänkt, vi har inte fått särskilt mycket information och vi i lilla Hjorthagen blir oroliga då, säger en av de boende som kom till det öppna huset.

– Vi upplever att beslut har tagits över huvudet på oss som bor i bostadsrättsföreningen här bredvid, säger en annan.

ANNONS

Andrea Ström (M): ”Kunde inte svara på alla frågor”

Andrea Ström (M), ordförande i stadsdelsnämnden, fick många frågor från de boende under kvällen, men allt gick inte att svara på.

– Efter mötet igår förstod jag att mycket oro finns. Vi kunde inte svara på alla frågor vi fick, men jag som politiker kommer återkomma och ha mer dialog med de boende i området, säger hon.

Hon förklarar att hon själv vetat om beslutet sedan i januari och nu vill hon försäkra de boende om att hon kommer vilja ha en fortsatt dialog med de boende.

– Jag kommer återkomma med ytterligare planer för hur det här ska fungera. Hur vi säkrar tryggheten i området, men också hur vi löser integrationen för de nyanlända, säger Andrea Ström (M).

Fortfarande många frågetecknen

Efter öppna huset på Dianagården var det fortfarande många som bland annat ville vet hur många som ska flytta in i bostäderna, hur länge boendet för nyanlända ska finnas och hur det nya boendet ska synka med övrig verksamhet.

På fredagen säger Andrea Ström (M) till Mitt i att hon tagit reda på vad som gäller i frågan om hur länge boendet ska finnas. Det nuvarande hyresavtalet ligger på ett år, men kan förlängas i max ytterligare ett halvår, förklarar hon.

– Boendet kommer alltså finnas i max ett och ett halvt år, säger Andrea Ström (M).

Dianagården.

Dianagården. Foto: Pekka Pääkkö

Kerstin Markelius bor i Hjorthagen och tycker det är lämpligt att nyanlända flyttar in i huset. Samtidigt blir hon orolig eftersom hon upplever att informationen och dialogen varit otydlig.

– Jag tycker det verkar perfekt med denna typ av boende i huset, eftersom de har uppehållstillstånd och inte bara testar bo i Sverige känns det bra. Men väldigt mycket är fortfarande otydligt. Vi kräver ett nytt möte, säger Kerstin Markelius.

Har tidigare varit vård- och omsorgsboende

Huset har tidigare använts som vård- och omsorgsboende, men verksamheten lades ner under hösten 2018, eftersom lokalerna inte var tillräckligt bra enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer.

För tillfället använder en förskola huset, medan deras ordinarie lokaler renoveras. Förskolan ska flytta ut ur huset till sommaren 2019.

Vice värd och hyresvärd för genomgångsbostäderna kommer bli SHIS Bostäder, som på uppdrag av staden tillhandahåller tillfälliga bostäder åt nyanlända stockholmare.

Huset ägs av Micasa, som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter. Micasa utreder också vad huset ska användas till på lång sikt.