Missnöjda Värmdöbor – som stortrivs

Lena Frykdalen trivs med det enkla livet på Värmdö men välkomnar att invånarna hittar något att klaga på: "Då kan det bara bli bättre."
Lena Frykdalen trivs med det enkla livet på Värmdö men välkomnar att invånarna hittar något att klaga på: "Då kan det bara bli bättre."
Mer än hälften av Värmdöborna skulle rekommendera andra att flyttar till kommunen. Men det är inte politikernas förtjänst.

För få jobb, dåliga kommunikationer och bristen på bostäder gör att Värmdöborna är mer missnöjda än genomsnittsvensken.

– Jag tycker inte alls att politikerna sköter sig bra. Det är katastrof att försöka ringa kommunen, det är svårt att nå den man vill prata med och man kopplas bara vidare och vidare, säger Gustavsbergsbon Monica när Lokaltidningen Mitt i frågar Värmdöbor om vad de tycker om politikernas insats i kommunen.

Hennes svar sammanfattar mycket av åsikterna i den årliga medborgarundersökningen som statistiska centralbyrån gjort. Där har 1200 Värmdöbor mellan 18 och 84 fått svara på frågor om hur de ser på Värmdö som en plats att leva på, hur de anser att kommunens verksamhet fungerar och vilken möjlighet de har att påverka.

Och svaret är tydligt: Värmdöborna är mer missnöjda med sin kommun jämfört med andra i andra liknande kommuner. Och förtroendet för politikerna är lågt.

Trots det kan mer än hälften av Värmdöborna starkt rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Det beror främst på naturen och möjligheten till fritidsaktiviteter.

Utanför kommunhuset cyklar Lena Frykdalen förbi med träningsväskan i cykelkorgen. Hon trivs som fisken i vattnet i Värmdö. Hon tillhör också åldersgruppen 45-54, som enligt undersökningen är de som är allra nöjdast med möjligheten till fritidsaktiviteter.

– Jag flyttade hit från Hökarängen för 20 år sedan för att få närheten till havet. Och jag har det så bra.

Hon beskriver livet i Värmdö som enkelt.

– Jag tränar när jag vill, cyklar ner till havsbadet när jag vill och umgås med vänner som bor nära. Man får väldigt mycket här, säger hon.

Naturen får alltså högt betyg, men politikerns insats står det sämre till med. För få jobb, dåliga kommunikationer, brist på både bostäder och utbildning gör att Värmdöborna är mer missnöjda än genomsnittsvensken.

Det är främst 18-24-åringarna som vill ha fler bostäder, bättre utbildningsmöjligheter och ett större kommersiellt utbud. Samtidigt tillhör de också de som tycker att kommunikationerna fungerar som bäst.

22-åriga Angelica Toth håller med.

– Kollektivtrafiken fungerar jättebra tycker jag, det går ju bussar hela tiden, säger hon.

Hon och sambon Casper Sega har nyss blivit föräldrar och ser fram emot att se sin dotter växa upp här.

– Värmdö är väldigt familjärt och är en bra plats för barn. Jag trivs jättebra, säger hon.

Men en sak bekymrar familjen. De tycker Värmdö har växtvärk.

– Det enda som är dåligt är att det byggs för mycket tycker jag. Vi bor ju här för att det är lugnt och inte som i övriga Stockholm. Där måste politikerna tänka om, säger Angelica Toth.

Lena Frykdalen tycker att det är bra att Värmdöborna haft en del att klaga på i undersökningen.

– Det är bra att det finns brister. Då kan det bara bli bättre. Men då måste det banne mig bli det också, så politikerna behöver lyssna och ta till sig av det som sägs. Till exempel förbättra miljön för barnen. Det finns alldeles för få lekplatser här i kommunen, säger hon.

Fakta

Det här vill ni ska bli bättre

Åtta gånger den senaste 15 åren har statistiska centralbyrån frågat Värmdöborna om deras kommun. Undersökningen som gjordes innan sommaren visar vad Värmdöborna vill ha mer av:

* Fler bostäder

* Ökad trygghet

* Mer fritidsmöjligheter

* Större möjlighet till utbildning och fler arbetstillfällen

* Bättre kommunikationer och ett större kommersiellt utbud

Gällande kontakten med Värmdö kommun är det främst förbättringar för verksamheterna Stöd för utsatta personer, Gator och vägar, Miljöarbete samt Äldreomsorgen som kan höja helhetsbetyget.

Betygsindexet för Bemötande och tillgänglighet, det vill säga hur medborgarna bedömer kommunens tillgänglighet och det bemötande de får i sin kontakt med kommunen, blev 49 i Värmdö kommun, där betyg under 40 klassas som inte godkänt, gränsen för nöjd vid 55 och 75 eller högre tolkas som mycket nöjd.

Källa: Statistiska centralbyrån

Vad tycker du är bäst med Värmdö – och vad kan förbättras?

Claes Carlström, Gustavsberg.

– Jag vandrar mycket i skogen och det finns mycket natur här, det är bra. Men det behövs fler bussar så att man slipper vara bilburen. Sedan är det lite tjafsigt att söka bygglov här, det skulle kommunen kunna bli bättre på, men så är det kanske överallt.
Salam Alzerkani, Gustavsberg.

– Jag är Värmdöbo sedan några månader och blev förälskad direkt i lugnet här. Jag bor i Porslinskvarteren med min familj. Vi har en ny lägenhet och naturen nära. Jag kan verkligen rekommendera andra att flytta hit. Än så länge finns inget dåligt med den här kommunen.
Ing-Britt Broo, Gustavsberg.

– Det är lugnt och bra här i Värmdö och det finns mycket att göra bara man vill. Därför har jag bott här i 50 år. Under den tiden har jag sett kommunen växa, kanske lite för mycket nu de senaste åren. Det börjar bli väldigt mycket folk i och med att det byggs så mycket. Det är inte lika mysigt längre.
Robin Nilsson, Gustavsberg.

– Det bästa med Värmdö är naturen och skärgårdsmiljön. Vi flyttade till Fruängen ett tag men valde att komma tillbaka. Men det är fruktansvärt dåligt med hyresrätter och bostadskön är så lång. Nu bor jag i andra hand med flickvän och ett barn på väg. Det är inte kul. Man vill ju inte bli tvingad att flytta härifrån om man är uppvuxen här bara för att det inte finns någonstans att bo.